Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Horloges en auto’s, het is een combinatie die goed samengaat. Meer nog voor de combinatie chronograaf en sportieve wagens of racewagens. Dat het eerste ontwerp van Porsche Design, het designhuis opgericht door Ferdinand Alexander ‘Butzi’ Porsche, een sportieve chronograaf werd mag dan ook niet verbazen.

Door de achtergrond van de ontwerper heeft dit horloge een uitstraling die sterk verwant is aan die van de sportwagens uit Stuttgart. Neem bijvoorbeeld de zwarte band en kast – die uniek was voor die tijd – en aanleunt bij het zwarte interieur van de radicalere modellen van Porsche, zoals RS of – wat later – Clubsport.

2020_porsche_orfina_sinn_horloge_02

De wijzerplaat, markeringen en wijzers doen daarenboven denken aan de klassieke tellers uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Zo was Butzi zeker dat er een publiek was voor zijn nieuwste creatie. Een variant met zilveren kast was trouwens verkrijgbaar voor zij die meer conventioneel wensten te zijn. Maar soms is het gewoon leuker om tegen de stroom in te zwemmen.

Van Stuttgart naar Hollywood

De initiële versies beschikten over een Valjoux 7750 binnenwerk dat in wel meer Zwitserse chronografen te vinden was. Want ja, ook al ligt – en lag – het Porsche designbureau in het Oostenrijkse Zell Am See, het was het kleine Zwitserse Orfina dat instond voor de fabricage van deze horloges. Later, vanaf de tweede helft van de jaren ’70, werd er ‘onder de kap’ een ander werkpaard gebruikt. Vanaf dan zou de robuuste Lemania 5100 deze chronograaf aandrijven.

porsche orfina chrono 968 CS 2porsche orfina chrono 968 CS 1

Door dit binnenwerk kreeg het design een update, met onder andere een dikkere kast tot gevolg. Hierdoor begint het horloge aan bekendheid en populariteit te winnen. Met het Lemania binnenwerk werd het het geknipte tool voor allerhande militaire divisies. In dat geval te herkennen aan de tekst ‘Military’ boven het dag- en datumvenster en de eenvoudige 1-12-schaal op de buitenste ring.

2020_porsche_orfina_sinn_horloge_06

Het is ook in deze vorm dat Tom Cruise een Orfina droeg in de film Top Gun. Toen een mooi staaltje marketing exposure, vandaag eerder een schaamtevolle anekdote in de geschiedenis van dit horloge. In de flashy jaren ’80 werd de Orfina trouwens wel vaker gecast om de nodige coolness-factor te verschaffen. In de actiefilm Beverly Hills Cop II droeg het misdaadbrein – gespeeld door Brigitte Nielsen – bijvoorbeeld ook een Porsche Design 7176s om een bankoverval te timen.

2020_porsche_orfina_sinn_horloge_05

Geheel gehuld in het zwart uiteraard. Er waren trouwens meer van dergelijke leuke details in deze blockbuster. Bij een andere overval had Nielsen een witte outfit aan, en toen werd de tijdsduur van de overval met een zwart Heuer stopwatch met witte wijzerplaat vastgelegd. The devil is in the detail…

Trendsetter

Vandaag de dag zijn er niet alleen tal van zwarte horloges op de markt te vinden, voorzien van een meer duurzame PVD coating die tegen meer dan één stootje kan, er zijn ook flink wat bijna exacte kopijen op de markt. Reeds in de beginjaren kon je opteren voor de Heuer Pasadena. En ook Sinn volgde even later. Betaalbaardere alternatieven waren er ook, van bijvoorbeeld Citizen met de 67-9119.

2020_porsche_orfina_sinn_horloge_03

Zelfs vandaag de dag vindt deze atypische stijl expliciete navolging. Het meest opvallend voorbeeld is Dan Henry met de ‘1972 Top Gun’. Zelfs de naam geeft al aan wat de inspiratiebron was. Dit betaalbaar alternatief is uiteraard niet voorzien van een mechanisch uurwerk, maar wel een quartz. Ook de dagaanduiding is verdwenen, je zal het moeten stellen met louter de datum. Als compensatie daarvoor krijg je wel met alarmfunctie.

Stel Migs

Dat had Tom dan weer niet toen hij aan mach 1 ondersteboven voorbij een stel Migs vloog. Hoe mooi die alternatieven ook zijn, onze top tip van de dag is echter om het origineel na te jagen. Zelfs een zwart exemplaar kan je momenteel nog voor circa 1.500 euro op de kop tikken. Voorwaar geen peulschil, maar volgens ons zal die prijs alleen maar oplopen.

2020_porsche_orfina_sinn_horloge_01

Doe jezelf en het – dik 30 jaar oude – horloge vervolgens nog een plezier met een onderhoudsbeurtje bij een doorwinterde horlogemaker. Een drupje olie, een nieuw glaasje en nieuwe pakkingen – die een zekere waterdichtheid opnieuw garanderen – en je hebt een black beauty die de tijd niet alleen gaat bijhouden, maar ook zal doorstaan.

MEER LEZEN

Timex lanceert M79 Automatic ‘Batman’

Swatch X 007: 6 Bond-klassiekers in polsformaat

Video: De link tussen Porsches en mechanische horloges