Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
K2jy0PT_uW4

Er was een tijd waarin FIAT zich regelmatig van zijn meest Italiaanse kant liet zijn met bijzondere prestigeprojecten zoals de serie 8V. Begin jaren ’60 kwamen ze dan weer tot een akkoord met Enzo Ferrari voor het in serie bouwen van de ‘Dino’ V6. Een deal waar ook FIAT van wist te profiteren met een relatief exclusief Coupé en Spider-model.

Zoals dat in die tijd wel vaker het geval focuste FIAT zich op het chassis en de aandrijflijn en werd het tekenwerk overgelaten aan de specialisten van de naburige carrozzerie. Bertone, of Giorgetto Giugiaro om precies te zijn, mocht zich focussen op de coupé, terwijl Pininfarina met de dakloze variant aan de slag ging. Dat leverde twee uitgesproken ontwerpen op, geheel in de stijl van beide huizen. Een showroomsucces werden de modellen echter niet. Daarvoor ontbrak het hen aan badge-appeal en was ook het prijskaartje net iets te fors. Vooral van de Spider dan, wat mee helpt te verklaren waarom slechts 1/4 van de 7.803 geproduceerde FIAT Dino’s Spiders zijn.

fiat dino spider coupe 1

fiat-dino-spider-1fiat dino spider coupe 2fiat-dino-spider-coupe-4

Iain Tyrrell, van Tyrrell’s Classic Workshop, neemt ons mee op geschiedenisles in een door hem zopas gerestaureerd exemplaar. En laat zien waarom de Dino Spider nog steeds een relatief koopje is in vergelijking met zijn aanverwante modellen met Dino/Ferrari-badges.

MEER LEZEN

FIAT lanceert puur elektrische 500e

Test: FIAT 124 Spider

Exclusief: Met de Abarth 695 70° Anniversario naar Italië