Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
_M9LSd3AoDI

Vlak voor Toyota de hattrick pakte op Le Mans, showde het alvast zijn inzending voor de nieuwe Hypercar-categorie die vanaf 2021 ingang vindt in de vermaarde etmaalrace.

2021 wordt een overgangsjaar voor Le Mans. Betekent dat de LMP1’s -weliswaar zwaar toegeknepen- nog een keer mogen deelnemen aan de 24-uursrace, maar ook dat ze de hete adem van de nieuwe Hypercars in hun nek gaan voelen. Alpine heeft al aangegeven dat het een LMP1 gaat inzetten, terwijl Toyota voor de Hypercar-klasse gaat. Ook al bevestigd is dat Glickenhaus en hopelijk ook Aston Martin gaan deelnemen, terwijl Peugeot zijn rentree voor 2022 heeft ingepland.

In principe zijn die nieuwe hypercars gebaseerd op een straatmodel, dat in het geval van Toyota naar de naam GR Super Sport luistert. Dat weten we al sinds 2018, maar toch vonden de Japanners het nodig om hun inzending dit jaar nog eens te teasen met een ietwat vreemde open versie van die wagen. Vreemd omdat de hoofden en helmen van de inzittenden duidelijk niet beschermd zijn in deze configuratie, al mocht dat de pret niet drukken toen Alex Wurz tijdens de trainingen een Toyota-pief rond het lefendarische stratenciruit stuurde. Waarvan akte in onderstaande video:

Alex Wurz: “It was an honour to drive this development version of the GR Super Sport for the first time in public, and especially at a circuit like Le Mans which is so closely connected to this car. The GR Super Sport was born at Le Mans so this felt like a homecoming. This was my first time to drive the car, so a demonstration lap doesn’t allow me to push the limits but I could already feel that the GR Super Sport has the potential for incredible performance. I could feel the similarities between the GR Super Sport and the TS050 HYBRID in terms of performance, particularly the four-wheel drive and the hybrid system. But the engineers tell me this was only a small taste of the GR Super Sport’s true performance so I am super excited to drive it again one day in the near future.”

MEER LEZEN:

Exclusief interview met Alex Wurz van Toyota Gazoo Racing

Old Top Gear: Le Mans 1998 met Tiff Needell

Animatiefilm: Le Mans 1955 – Deadly Competition