Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op de valreep komt er in 2020 toch een boek uit dat meteen trending wordt en het misschien zelfs tot hét autoboek van het jaar gaat schoppen. ‘Porsche Unseen’ toont namelijk 15 concept-cars die het sportwagenmerk de laatste 15 jaar ontwikkelde maar finaal niet lwereldkundig maakte. Tot nu.

Wie had ooit gedacht dat van de competente maar weinig sexy 919 LMP1 Hybrid een aantrekkelijke wegversie kon worden afgeleid? Het is maar een van de vragen die door ons hoofd spookt bij het bekijken van de 15 prototypes in het boek Porsche Unseen. Daarin opent designhoofd Michael Mauer de deuren van zijn afdeling om te illustreren dat zijn team veel meer inspiratie heeft dan de officiële modellenlijn vaak laat uitschijnen.

Porsche Unseen 919 Street

De 919 Street beantwoordt de vraag die niemand stelde: wat als je van de 919 LMP1 Hybrid een straatversie zou afleiden?

Living Legends

Toegegeven, heel wat van die inspiratie komt voort uit het rijke verleden van de constructeur uit Zuffenhausen. Maar wanneer daarmee de link wordt gelegd naar pareltjes als de 904 of 906 (Carrera 6), dan kunnen we daar best vrede mee nemen. De 906 Living Legend uit 2005 probeert op geen enkele manier -al zeker niet in naam- zijn inspiratiebron te verhullen. De geprononceerde wielkasten, de lage en bolle cockpit, de witte kleur gecombineerd met het oranje front – het wijst allemaal in de richting van de 906 uit ’66 die met succes circuits als de Targa Florio onveilig maakte.

Porsche Unseen 906 Living Legend

Mocht de Targa Florio nog officieel bestaan, dan zou Stuttgart geheid met de 906 Living Legend deelnemen.

De 904, voorloper van de 906, kreeg ook zijn eigen Living Legend. De 904 wordt weleens de mooiste racer aller tijden genoemd, die deze herinterpretatie alvast wil eren. Porsche is hiervoor handig aan de slag gegaan met de uit koolstofvezel opgetrokken monocoque van de VW XL1. Of hoe de drang naar een mussendorst ook een interessante sportwagen kan opleveren. Ook de beroemde én beruchte 917 kreeg natuurlijk zijn eigen reïncarnatie, eentje die al eerder in het Porsche Museum te bewonderen was.

Porsche Unseen 904 Living LegendPorsche Unseen 917 Living Legend

De 904 werd gereïncarneerd op basis van de Volkswagen XL1, de 917 Living Legend was al eens eerder in het Porsche Museum te zien.

De Persoonlijke favoriet van ondergetekende is evenwel de Vision Spyder uit 2019, die duidelijk de link legt naar de 550 Spyder van bijna 70 jaar geleden. Niet alleen in naam, overigens: ook het algemene concept en de 131-nummering leggen de link overduidelijk. James Dean himself had immers nummer 130 op zijn 550 Spyder staan. Tegelijk zullen liefhebbers in de hoekige vormen en de opvallende rolbeugel een knipoog ontwaren naar de racers op basis van de 914. Wat zou het toch mooi zijn moest Porsche nog eens een kleine, lichte en relatief betaalbare Spyder op de markt brengen…

Porsche Unseen Vision Spyder 1 Porsche Unseen Vision Spyder 2

Of Porsche nog ooit een kleine, lichte en relatief betaalbare Spyder-variant op de markt gaat brengen?

In levende lijve

Een minder (wereld)vreemde eend in de bijt is de 911 Vision Safari uit 2012. Deze concept-car is weinig meer dan een verhoogde en stoerder gemaakte 911 van de generatie 991. Een mooie knipoog naar de tijd dat Porsche opmerkelijke stappen zette in safari’s zoals de East African Safari Rally in de jaren ’70 en ook Dakar in de jaren ’80. Dat er recentelijk nog een verhoogde 911 opdook tijdens testwerk op de Nordschleife, wil mogelijk zeggen dat Porsche deze piste niet geheel van tafel heeft geveegd.

Porsche Unseen Vision Safari

Recent werd er nog een opgehoogde variant van 911 gespot tijdens testwerk op de Nordschleife.

Dit opzienbarend boek is er uiteraard gekomen in nauwe samenwerking met Porsche. Auteur Stefan Bogner, bekend van onder andere de reeks Curves, is inmiddels vriend aan huis geworden in Stuttgart, dus dat mag niet verbazen. Ook het eigen online magazine van Porsche – 9:11Magazine – heeft een online special hieromtrent voorzien, net als @Type7 op Instagram. Maar er is ook goed nieuws voor wie niet graag in een boek zit te bladeren of naar een scherm zit te turen: volgend jaar zouden deze modellen namelijk ook in levende lijven tentoongesteld worden in het Porsche Museum.

Porsche Unseen Vision Renndienst Porsche Unseen Le Mans Living Legend

Volgend jaar zouden al deze Living Legends een eigen mini-expo krijgen in het Porsche Museum.