Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

We hebben al min of meer afscheid genomen van de uitgaande BRZ. Net op tijd, zo blijkt, want Subaru stuurt alvast een teaser uit voor de volgende die op 18 november officieel onthuld wordt. Hoog tijd om alvast even vooruit te blikken.

Er is zelden zoveel inkt gevloeid -in ons testwerk én in de commentaren- als over de Toyobaru-tweeling. Velen waren er meteen weg van, anderen zochten spijkers op laag water en wreven de betaalbare achterwielaangedreven coupé een gebrek aan kracht en vooral koppel aan. Aan dat laatste argument lijkt met deze tweede generatie alvast paal en perk te worden gesteld. Maar er is meer.

Geblazen of niet?

Al langer werd er in de wandelgangen gefluisterd dat er deze keer voor een 2,4-liter -in plaats van een 2-liter- sterke viercilinder boxer geopteerd zou worden. Eentje die wederom uit de rekken van Subaru komt maar vermoedelijk grondig herzien is voor zijn debuut in de nieuwe BRZ. Initieel was de consensus dat het ditmaal wel om een turbogeblazen exemplaar zou gaan, aansluitend bij de historiek van het merk. Maar bij recent gespotte prototypes was er geen turbo meer te horen. Liefhebbers van atmosferische motoren kunnen dus wederom hun hart ophalen bij de zonderlinge coupé.

De toegenomen cilinderinhoud zou echter wel betekenen dat de gewilligheid van de motor zal verbeteren, met name in het middengebied waar de koppelkromme van de uitgaande Toyobaru net een dipje kent. Al staat en valt die prognose natuurlijk geheel met de gekozen versnellingsbakverhoudingen en het finale wagengewicht. De eerste generatie was met zijn 1,2 ton wagengewicht namelijk best een lichte jongen.

Ook voor Europa?

Deze eerste, officiële foto van Subaru.com doet net als de eerdere spyshots vermoeden dat aan de algemene ideologie niet is geraakt. De Toyobaru zal herkenbaar blijven en door de 2+2-layout met relatief ruime koffer over soortgelijke proporties beschikken. Enkel aan de zijflank zou een opvallende ‘kieuw’ worden toegevoegd, vlak achter het voorwiel. Ook qua formaat blijft de nieuweling compact ogen, wat zou kunnen betekenen dat het er op het bestaande platform wordt voortgeborduurd. Dit in tegenstelling tot eerdere bronnen, die spraken van een switch naar het TNGA-platvorm van Toyota.

Op 18 november zal er meer duidelijkheid worden geschept door Subaru, ook over de beslissing om de nieuwe BRZ al dan niet naar Europa te brengen. Autocar gaat er immers prat op dat dat niet gaat gebeuren, terwijl weer andere bronnen dat tegenspreken. Bij Toyota is het voorlopig nog stil, maar vermoedelijk zullen ook zij weldra van zich laten horen. Benieuwd of we de aloude magie achter het stuurwiel gaan kunnen herontdekken…