Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Voor wie een Porsche GT3 RS niet volstaat als tracktoy, hebben we goed nieuws. De Britse Briggs Automotive Company, beter gekend als BAC, is begonnen met de uitlevering van zijn meest extreme variant tot op heden: de Mono R – een ‘next-level’ single-seater voor op de openbare weg met meer vermogen en minder gewicht. 

We zeiden het al eerder, de BAC Mono R is er eentje voor de nerds. Iedereen kent wellicht Wipeout, een racegame dat in 1995 voor het eerst het levenslicht zag op de PlayStation 1. Het spel speelt zich af in 2052 waarbij spelers deelnemen in een race met anti-zwaartekracht-voertuigen in de fictieve F3600 racing league. Maar wat heeft dat nu met de BAC Mono R te maken, zullen jullie allicht denken? Welnu, we laten de beelden voor zich spreken.

Van videospel naar werkelijkheid

Voor het eerste productiemodel van de nieuwe Mono R liet het Britse circuitmerk zich inspireren door de kleuren van het meest herkenbare team uit het spel. Elke Mono die de fabriek verlaat is namelijk een one-of-a-kind auto. Dus toen de besteller vroeg om zijn Mono R in een Wipeout geïnspireerd kleedje te steken, twijfelde het designteam uit Liverpool geen seconde.

“Als ik vroeger Wipeout speelde op mijn Playstation, droomde ik ervan om op een dag rond te kunnen vliegen op verschillende circuits in mijn eigen FEISAR ruimteschip”, vertelt de trotse eigenaar. En dat is er aldus gekomen, vermits de Mono R net zoals de bolides in het spel een echte raket is met zijn vermogen van maar liefst 612 pk per ton. Hij neemt daarmee niet alleen een loopje met de wetten van de natuur, maar ook met pakweg een McLaren P1, Ferrari LaFerrari of Porsche 918 Spyder. Vooraleer je achter het stuur plaatsneemt, kan je maar beter onze rijtips hebben doorgenomen!

Recordbreker?

Nog beter is dat die fenomenale pk-gewicht-verhouding uit een atmosferisch motorblok voortspruit, een viercilinder nota bene. In samenwerking met Mountune werd het vermogen van de Ford 2.5l op 340 pk gebracht. De redline ligt voortaan op 8.800 toeren per minuut, waarmee het bijna die van de al even legendarische Lexus LFA evenaart. Wie tijdens de lockdown wat kilootjes is bijgekomen zal opgelucht adem kunnen halen, want het gewicht werd met 25 kg verminderd tot 555 kg. De spurt van 0-100 bedraagt zo nog een schamele 2,5s, al blijft het op ronderecords nog even wachten.

MEER LEZEN:

Voor de nerds: BAC Mono R

BAC Mono: Britse eenzitter voor straatgebruik (+ video)

Wat de Dallara Stradale zo bijzonder maakt