Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De naam Jean Graton zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen, maar zijn stripreeks Michel Vaillant doet dat des te meer. Gisteren moesten we tot onze spijt vernemen dat de Franse cartoonist op 97-jarige leeftijd is heengegaan.

Generaties octaanliefhebbers groeiden op met Michel Vaillant. Toch was het voor mij niet de stripfiguur maar wel de tekenaar naar wie ik opkeek. De fictieve verhalen spraken mij minder aan, maar de accurate weergave van de auto’s, de circuits en de sfeer, konden mij mateloos fascineren. Het personage Michel Vaillant was dan misschien wel fictief, in de strips nam de coureur het steeds weer op tegen echte coureurs, echte wagens en op echte circuits. Vele grote namen uit de autosport passeerden dan ook in één van de 70 albums, die Graton eigenhandig pende tussen 1957 en 2007.

Graag gezien

Graton begon zijn carrière bij uitgeverij Dupuis, toen hij bij stripweekblad Robbedoes zijn kans kreeg. Enkele jaren later maakte hij de sprong naar het concurrerende blad Kuifje, waar zijn passie voor de autosport zou samenvloeien met zijn passie voor de tekenpen. Graton was een meester in het realistisch weergeven van de auto’s, die steevast tot in de kleinste technische details werden uitgewerkt. Net daarom dwong hij zoveel respect af bij de echte liefhebbers, die oog hebben voor dergelijke details. Noem het gerust pure passie, want op zich hoefde de lat niet zo hoog te liggen voor een reeks rond een stripheld.

Die drang naar perfectionisme kon evenwel niet bevredigd worden zonder een grondige voorbereiding. Om zeker te zijn dat de auto’s en scenario’s zo realistisch mogelijk waren, moesten de wagens en de circuits uitgebreid gefotografeerd worden, terwijl interviews met piloten en mecaniciens voor inspiratie zorgden. Graton was dan ook dikwijls langs het circuit te vinden, waar hij een graag geziene en gerespecteerde figuur was. In de jaren ’60 en ’70, toen autosport nog veel toegankelijker was dan nu, mocht hij zelfs enkele van de groten uit de autosport tot zijn vrienden rekenen.

Van vader op zoon

In 1994 verscheen zijn zoon, Philippe Graton, voor het eerst op het toneel als scenarist voor Michel Vaillant. Samen maakten ze veertien stripverhalen, en begonnen ze de schitterende reeks “Dossier Michel Vaillant”. Deze reeks belicht enkele zeer interessante figuren uit de autosport, en vertelt hun verhaal aan de hand van striptekeningen en exclusief fotomateriaal. Zo worden bepaalde belangrijke momenten uit de geschiedenis van de autosport opnieuw (visueel) tot leven gewekt, daar er niet altijd beeldmateriaal van bestaat. Dit maakt de reeks tot een absolute must voor de liefhebbers van de sport, ook al zijn strips misschien niet meteen je ding.

In 2003 werd de film Michel Vaillant gepresenteerd, een prent gebaseerd op de stripheld, met regisseur Luc Besson achter de knoppen. De film op zich was niet het grootste succes, maar het zette de naam Michel Vaillant wel steviger op de kaart. Spijtig genoeg besloot Jean Graton enkele jaren later de handdoek in de ring te gooien, daar hij op een leeftijd was gekomen dat hij niet meer dagelijks achter de tekentafel kon/wou zitten. Gelukkig besloot zijn zoon Philippe in 2012 de reeks nieuw leven in te blazen. Sindsdien heeft Studio Graton alweer negen nieuwe albums geproduceerd, en werd ook de reeks Dossier Michel Vaillant verder gezet. We hopen dat Michel Vaillant in de toekomst nog vele generaties mag blijven inspireren.

MEER LEZEN:

Michel Vaillant²: Tweede Jeugd of Midlife-Crisis ?

Geestelijke vader van Rik Ringers overleden

Boekentip Deel 3: Octaanstrips