Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Collega Bert bracht enkele dagen geleden nog ode aan Jean Graton, de geestelijke vader van Michel Vaillant, die op 97-jarige leeftijd overleed. Tijd om nog eens in de boekenkast te duiken en onze drie favoriete stripalbums van Michel Vaillant te presenteren.

Wie vandaag de dag ontspanning zoekt in de vorm van een stripalbum met een snuifje octaangeur, die heeft keuze te over. Dat was evenwel ooit anders, want enkele decennia geleden waren er eigenlijk maar twee opties: Michel Vaillant of Rik Ringers. Dat was ook zo in mijn jeugdjaren, toen Sus en Wis snel het onderspit moesten delven voor Michel Vaillant.

Het ‘eerste’ seizoen

Tegelijkertijd moet ik bekennen dat ik de Vaillant-stripreeks de rug heb toegekeerd kort na de introductie van het ‘tweede seizoen’ – toen Jean Graton zich anno 2012 geheel had teruggetrokken en de stripreeks overliet aan de volgende generatie. Niet zozeer het tekenwerk stelde teleur, maar wel de verhaallijnen die plots eerder grimmig en ongepolijst leken. En ja, dan was er natuurlijk ook de steeds groeiende concurrentie, zoals de onvolprezen trilogie ‘Grand Prix‘ met zijn haast onnavolgbare verhaallijn.

Niettemin zitten er pareltjes tussen de oude albums van Michel Vaillant. Strips die anno 2021 nog zeker en vast het bekijken waard zijn. Hierbij onze selectie:

1 – Racing Show (nr. 46, 1985)

Geen enkel boek of stripalbum heeft in mijn jeugd meer betekend dan Racing Show. Het was eigenlijk mijn oudere broer die me dit uitstekende album – nota bene uit mijn geboortejaar – leerde kennen. Zoals elk goed stripverhaal begint de verbazing al bij de cover. Die toont een spannende achtervolging temidden de historische setting van de Grote Markt in Brussel. Met Michel Vaillaint in – natuurlijk – een Vaillant die jacht maakt op ontvoerders in een… Mercedes-Benz 190 E 2.3 16v.

Wat een formidabele keuze qua vierwielige protagonist; eentje die dan ook nog eens tot in de kleinste details correct is weergegeven. Enige smet is de rode kleur, die niet leverbaar was op de 2.3 16v (want enkel beschikbaar in Rauchsilber en Blauschwarz). Dat manco wordt echter meer dan goedgemaakt door de iconische DTM-Mercedes veelvuldig in beeld te brengen, met fraaie ‘interieurshots’ op de koop toe. Dat de verhaallijn ook nog eens meeslepend is en er tevens nog een mooi weergegeven Ferrari Testarossa opduikt, doet me al die jaren later nog steeds met plezier naar dit album grijpen.

2 – Operatie Mirage (nr. 64, 2001)

België kan niet alleen pronken met zijn wereldberoemde striptekenaren, maar ook met eigen auto-ontwerpers. De bekendste daarvan is waarschijnlijk Luc Donckerwolke, die eveneens opgroeide met… Michel Vaillant. Donckerwolke was pas verkozen tot designer van het jaar – in het jaar 2000 – toen hij met Philippe en Jean Graton ging samenwerken aan het album Operatie Mirage. Het werd een album met een originele invalshoek: dat van het ontwikkelen en testen van nieuwe (sport)wagens en ondertussen onzichtbaar blijven voor paparazzi en hun camera’s.

Starten doet het album op een afgesloten snelheidsovaal, waar een fotograaf niettemin de nieuwe supersportwagen van Vaillant op de gevoelige plaat wil vastleggen. Dat die sportwagen veel gelijkenissen vertoont met de Lamborghini Mucriélago – die in 2002 zou gelanceerd worden – mag niet verbazen. In totaal voorziet Donckerwolke vijf nieuwe modellen, en dus een volledig nieuw gamma, voor Vaillant. Allen worden ze in het album tezamen voorgesteld in Genève en verbazen ze zo de aanwezigen. Wat ons het volgende doet afvragen: zou Lotus ook in de ban zijn geweest van Michel Vaillant?

3 – Categorie Zwaargewicht (nr. 49, 1987)

Michel Vaillant heeft gedurende zijn carrière van inmiddels meer dan 60 jaar (!) met zowat alles op wielen geracet. Soms kwamen er zelfs geen wielen aan te pas, zoals bijvoorbeeld de powerboat uit het album De Nacht van Carnac. Mijn favoriete ‘uitstapje’ was echter Categorie Zwaargewicht, waar Michel het stuur neemt van een Vaillant truck.

Ook hier zit de cover vol kleine details die actie schreeuwen. Daarnaast verbaasde dit album me door de fraai en sportief gestileerde Vaillant vrachtwagen. Ohja, er kwam ook weer een achtervolging – dit keer over een bergweggetje – aan te pas, tussen een fraai gelijnde Vaillant Opale 6.2 sportwagen en een – jawel, opnieuw rode – Lancia Thema Turbo. Of hoe Graton de speciallekes er echt wel wist uit te pikken voor zijn albums!

MEER LEZEN:

In Memoriam: Jean Graton

Michel Vaillant²: Tweede Jeugd of Midlife-Crisis ?

Boekentip Deel 3: Octaanstrips