Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Wie anno 2021 in Europa wil meespelen, moet hybridemotoren aanbieden. Kwatongen noemen het dan weer een modeverschijnsel. Maar waar staat de term hybride eigenlijk voor? En dekt de vlag wel de lading? We namen de proef op de som met de fonkelnieuwe Hyundai Tucson Hybrid.

Om even met de deur in huis te vallen: de geblazen 1,6-liter benzine levert in combinatie met de elektromotor een totaalvermogen van 230 pk. Een stoeterij die we zeker niet als onderbedeeld kunnen stempelen. Verwacht evenwel geen strepentrekker in de nieuwe Tuscon, want de nadruk ligt op comfort. Veel comfort zelf. Behandel de scherp gelijnde Hyundai als dusdanig en aan het eind van de rit volgt er geheid een beloning.

Betekent Hybrid dat je constant aan de slag moet met laadkabels?

Ja en nee. Hyundai laat je kiezen uit verschillende smaken, al dan niet met elektrische ondersteuning. Zowel de benzine- als de dieselmotoren hebben als mild hybrid recht op een 48V-batterij vanaf het derde uitrustingsniveau. Een wat eigenaardige policy, aangezien de benzine plug-in-hybrid al te bestellen valt vanaf het tweede niveau. De hier geteste Hybrid levert Hyundai zelfs al met de basisuitrusting. Die kan je weliswaar niet inpluggen, maar hij laadt zichzelf wel op tijdens het rijden. De Tucson kiest dus zelf waar en wanneer elektrisch rijden de ideale keuze is. Een principe dat snel went en zeer goed te vergelijken valt met menig Toyota en Lexus, zij het zonder de loeiende CVT maar met een traditionele zestrapsautomaat.

Leuk dat er zoveel keuze is, maar draagt het ook bij aan de rijervaring?

Zoals eerder al aangegeven, mikt de Tucson vooral op comfort. De ruime cockpit doet denken aan een luxeboot en creëert zowel voor bestuurder als voor passagier een brede zitruimte. In een vloeiende beweging gaat het touchscreen haast naadloos over in de brede middentunnel, inclusief bekerhouders en groot opbergvak onder de armleuning. Op de plaats waar je de versnellingspook verwacht, vind je grote drukknoppen om de automaat te bedienen. Knoppen die je samen met de rem wel duidelijk genoeg moet indrukken, wat in tijden van touch-bediening toch enigszins ouderwets en traag aanvoelt.

Het liefste van al wordt de Tucson zacht behandeld, al hoort vlot rijden absoluut tot de mogelijkheden. Zeker met het extra koppel onderin dankzij de elektromotor in de Hybrid. Wanneer je als bestuurder de sportieve kanten opzoekt, bedankt de Tucson met een nukkig rijgedrag. We hebben dan ook vrij snel de Sport-stand links laten liggen en vooral de cruisecontrol aangezet. In combinatie met afstands-, rijstrook- én stuurassistentie zweef je daarmee door drukkere stadscentra. Heel aangenaam, maar perfect foutloos zijn die systemen echter niet. Ze bevestigen eerder de term rijhulpsystemen, waarbij je als bestuurder steeds de aandacht erbij moet houden en indien nodig alert dient te reageren.

Klinkt als de perfecte reisgezel, dus kan je er genoeg spullen in kwijt?

Het hoge comfort duidt inderdaad op een ideale reisgenoot. De elektromotor van de Hybrid is uiteraard zeer stil en zoemt enkel wat op de achtergrond. Dat komt vooral door het geluidssignaal dat omstanders op zijn komst attendeert. Dankzij een chassis dat het midden houdt tussen wiegen en afvlakken maal je moeiteloos kilometers. Dwarsliggers zorgen daarentegen toch voor een onverwachte en droge stoot in het interieur.

Met een lengte van 4,50 m is de Tucson ook beslist geen kleintje. Niet alleen vooraan maar ook achteraan beschikt hij over een riante beenruimte. Bovendien kan de leuning van de achterbank versteld worden en heb je dus de keuze uit ofwel meer comfort ofwel meer kofferruimte. Een praktisch snufje dat de koffer van maar liefst 616 liter nog een maat bruikbaarder maakt. Kortom: je kan er dus serieus wat spullen in kwijt.

Qua connectiviteit bedient de Tucson je ook op je wenken, want Apple Car Play en Android Auto behoren tot de standaarduitrusting. Vanaf de Techno-uitvoering komt daar het grote touchscreen inclusief navigatie bij met extra USB-aansluitingen achteraan. Onze testwagen beschikte eveneens over een draadloze oplader. Zeer handig, ware het niet dat we Apple Car Play enkel via USB konden gebruiken. Net door die kabel vonden we het opbergvakje onderaan het dashboard opeens niet zo bruikbaar meer.

Toch een minpuntje dus, of zijn er zo nog meer?

Iedere wagen heeft wel zijn mindere kantjes, zo ook deze Tucson. Ondanks het grote ruimteaanbod waren we niet zo onder de indruk van de verschillende opbergvakken. Het best wel ruime handschoenkastje kon ons bekoren, evenals de ruimte onder de armsteun vooraan. De steken vielen vooral bij de krappe portiervakken, zeker achteraan, die eerder het formaat van een grote bekerhouder hebben. Er kan een grote fles in, maar daar stopt het.

Een andere aandachtspunt -dat voor veel merken geldt- is het gebruik van krasgevoelige materialen. Bij levering blinkt het allemaal wel mooi, maar na enkele dagen heb je gegarandeerd hier of daar een lelijke kras. Bovendien staan de glimmende plastics in geen tijd vol vettige vingerafdrukken, aangezien ook de verluchting zich met aanraking laat bedienen. Qua ergonomie zit het allemaal wel goed, maar een ouderwetse draaiknop laat zich net wat intuïtiever bedienen. Tussen deze aanraaktoetsen en het touchscreen bevinden zich ook nog enkele snelfuncties van het multimediasysteem. Zeer overzichtelijk, maar best irritant dat er geen snelkoppeling naar de telefoon tussen staat.

Maar het unieke design vergeeft die kleine euveltjes allicht wel?

Zeker en vast, de nieuwe Tucson mag gezien worden. Sterker nog: hij valt enorm op in het dagelijkse verkeer. De brede grille met prachtig ingewerkte LED-dagrijverlichting, de verfijnde lichtunits achteraan, de sterk geprononceerde wielkasten en dito plooien over de flanken – ze zijn allemaal onderdeel van Hyundai’s nieuwe designtaal die de Tucson een heel apart uiterlijk geven. In combinatie met het vrij serene interieur hebben de ontwerpers zo een luxueus gevoel gecreëerd. Het optionele panoramische dak van onze testwagen benadrukte dat comfort. Zelden zo vaak verliefde blikken en omhooggestoken duimen gekregen op een crossover. En het is net die appreciatie van mensen rondom je die de kleine minpuntjes doen smelten.

De hamvraag dan: welke motorisering moet je hebben?

Hyundai biedt voor ieder wat wils., maar dat betekent ook dat de keuze sterk afhankelijk is van je persoonlijke situatie. Professionele gebruikers zullen gauw uitkomen bij de fiscaal interessante plug-in-hybride. Maar als het echte veelrijders zijn, dan komen ze allicht toch gunstiger uit met het reële verbruik van de klassieke dieselvariant.

Op de particuliere markt botsen we op een heel andere situatie. Los van persoonlijke voorkeuren vinden we de Hybrid zeker een interessant aanbod. Kijk daarvoor maar naar het verbruik, dat na een week rijden over een gevarieerd parcours op zo’n 6 liter benzine per 100 km uitkwam. Al moeten we ook daar een belangrijke kanttekening bij maken: zoek je zeer vaak de autosnelweg op, dan jaag je het verbruik gauw richting 7 en misschien zelfs 8 liter. Voor het type aandrijving lijkt ons dat best logisch, maar eigenlijk opteer je dan beter voor een diesel.

Bestaat je dagelijkse traject eerder uit stadsritten of nationale wegen en heel sporadisch eens wat snelweg, dan is de Hybrid iets voor jou. Met een klein beetje wennen vind je snel het ideale evenwicht terug tussen elektrisch rijden en het aanslaan van de benzinemotor. Daarmee duik je zo naar een verbruik van 5 à 5,5 liter, waar geen diesel kan aan tippen op korte afstanden.

Met een vanafprijs van 35.099 EUR is de zelfopladende Tucson Hybrid respectievelijk 5.750 EUR en 3.250 EUR duurder dan de benzine-en dieselvarianten. Echter met een lagere CO2-uitstoot en – bij correct gebruik – lager verbruik kan een kleine rekensom misschien het verschil op langere termijn maken. Een auto kopen is dus meer dan ooit rekenen geblazen.

Hyundai Tucson Hybrid Shine (2021)

MOTOR: 1,6-liter, vier-in-lijn turbobenzine + elektromotor, CILINDERINHOUD: 1.498 cc, MAX. VERMOGEN: 180 pk (bij 5.500 tpm) + 60 pk elektromotor (totaal 230 pk), MAX. KOPPEL: 265 Nm (bij 1.500-4.500 tpm) + 264 Nm elektromotor, AFMETINGEN L/B/H: 4,50/1,86/1,65 m, LEEGGEWICHT: 1.564 kg, VERSNELLING: 6-traps, automaat, AANDRIJVING: voorwielaandrijving, OPHANGING: MacPherson/multilink, BANDEN: 235/50 R19 (rondom)OPGEGEVEN VERBRUIK: 5,7 l/100 km (131 g CO2/km) (WLTP), TOPSNELHEID: 193 km/u (begrensd), 0-100 KM/H: 8,0 s, VANAFPRIJS: 43.099 euro, Score: 3,5/5

MEER LEZEN:

Hyundai Kona krijgt als eerste crossover een N-vitaminekuur (+testvideo)

IONIQ 5 is de eerste telg van Hyundai’s EV-submerk

Test: Ford Kuga 2,5 PHEV ST-Line X