Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
ru5Qi-BAmmA

Iedereen heeft wel een jeugdidool waar hij of zij naar opkijkt. Voor velen is dat Colin McRae, de Schotse rallyrijder die te boek staat staat als één van de meest succesvolle piloten uit het WRC – ook al vertaalden zijn successen zich misschien niet meteen in een recordaantal wereldtitels. 

We gaan terug naar het jaar 1995, waarin Colin McRae en Carlos Sainz als teamgenoten vechten om de wereldtitel. Hun dienstwagen is de 555 Subaru Impreza WRC, hun teambaas David Richards van Prodrive. En het laatste wat die wil doen, is aan de sponsors uitleggen dat beide wagens uit race liggen omdat ze met elkaar in aanraking zijn gekomen… Denk daarvoor maar aan de Red Bulls tijdens de F1 wedstrijd in Turkije, of recenter aan Rosberg en Hamilton die letterlijk de weg vrijmaakten voor de eerste zege van Max Verstappen in de F1.

Teamorders

McRae was in tegenstelling tot zijn teamgenoot nog naarstig op zoek naar zijn allereerste wereldtitel. Nadat Kankkunen in de Toyota in Spanje werd gediskwalificeerd wegens het gebruiken van een illegale turbo, en later uit het kampioenschap werden gezet, ging het nog tussen McRae en zijn teamgenoot de Matador om de titel. Het team wou natuurlijk de 1-2 in het kampioenschap pakken, met teamorders in het voordeel van Sainz. Maar daar was McRae niet mee opgezet, met een averechtse reactie tot gevolg.

If in doubt, flat out

Op de slotdag van de laatste manche van het seizoen, luid aangemoedigd door zijn thuispubliek, deed McRae zijn lijfspreuk If in doubt, flat out alle eer aan. Zelfs de Prodrive crewleden die op de stages stonden om de Schot te kalmeren, konden hem niet intomen. Van de zeven proeven won McRae er maar liefst zes, inclusief de rally en meteen ook zijn eerste titel in het WRC. Waarvan akte in bovenstaande overzichtsvideo.

MEER LEZEN:

In het spoor van Thierry Neuville tijdens de Wales Rally GB

Video: Jeremy Clarkson doet de Rallytwist tussen de Audi Quattro en de Lancia O37 nog eens over

Die keer toen Walter Röhrl Michael Schumacher aftroefde