Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

6 december vandaag. Indien u jonge kinderen hebt dan bracht de Sint vanochtend vast en zeker wat leuks voor uw oogappel(s). Maar waarom zou u uzelf ook niet iets gunnen (als de Sint dat nog niet gedaan heeft)?

We zeiden het eerder al, 1/64 is hot! In geen enkele andere maatvoering van schaalmodellen komen er zoveel nieuwe merken bij en zie we dergelijke sprongen in de afwerkingskwaliteit. Matchbox en Hotwheels zijn de bekende oude rotten in het vak. Opvallend genoeg zijn zij destijds net gestart als betaalbare kleine autootjes, goedkoper en kleiner dan bijvoorbeeld Dinky Toys. Zodat ze niet enkel bij speciale gelegenheden (zoals verjaardagen, Sinterklaas, kerst) maar ze ook occasioneel konden verkregen worden. Bijvoorbeeld als pa een bezoekje bracht aan de krantenwinkel. Vandaag zijn ook deze merken echter (groten)deels het speelterrein geworden van de volwassen verzamelaar. Met specifieke modellen en natuurlijk -helaas- ook aangepaste tarieven…

Opening parts

Ooit was ‘opening parts’ bij Matchbox een standaard gegeven. Een groot deel van de modellen die Matchbox maakte hadden deurtjes, een kofferklep of motorkap die open kon. In de moeilijke jaren ’90, toen Matchbox in financiële problemen zat en de firma een paar keer van handen wisselde, gingen deze varianten echter definitief op de schop. Recent keerden ze echter als premium edities voor de verzamelaar terug. Een van de eerste modellen uit die comeback was de 911 930 Turbo. Een model dat zowat elke jongen had in de jaren ’80 tot begin jaren ’90 en waarvan je ook mijn exemplaar uit die periode in het zwart op de foto’s kan zien. Enig manco, ik vond de vormen ook destijds al te ruw weergegeven met een véél te hoge bodemvrijheid en dan was er natuurlijk nog die trekhaak… De Ferrari 308 -zonder opende deuren- uit diezelfde periode kon dan véél meer op mijn goedkeuring rekenen. Mooi laag boven het asfalt -sorry speeltafel- hangend…

Niettemin confronteren we die oude zwarte 930 met een van de leukste lanceringen van afgelopen jaar, de huidige 911 992 Carrera 4S. Dit leuke beeld geeft circa 40 jaar evolutie van de 911 en ook Matchbox weer. Maar er waren nog andere fijne ‘opening parts’ die recent het levenslicht zagen. Zoals de Porsche 550 Spyder, waarvan de motorkap naar achteren kan kantelen om een blik op de motor en ophanging te gunnen. Hetzelfde gebeurt er ook bij de originele Range Rover en de Honda S2000. Bij die laatste kunnen we de knappe 2-liter VTEC -met tal van rode accenten- aanschouwen. Bij de Range komen we -door die prachtig mosterdgele kleur- weliswaar een oud zeer van de ‘opening parts’-reeks tegen, de kleurverschillen tussen de openende delen en de rest van het koetswerk. Een jammerlijk hiaat aan verder erg leuke modellen.

50 jaar M

Hotwheels volgt uiteraard nauw in het spoor van Matchbox, zij het niet zozeer met ‘opening parts’. Gedreven door de kwaliteit van bijvoorbeeld een Mini GT brengen ook zij reeksen uit met modellen met meer details. Recente uitschieters hierbij zijn bijvoorbeeld de Mitsubishi Lancer Evolution VI, Jaguar E-type Lightweight, maar voor mij toch vooral de Mercedes 300 SEL 6.3 AMG. Jawel, de iconische machine ‘Red Pig’ waarvoor het met AMG allemaal begon met een fraaie tweede plek tijdens de 24 uur van Spa anno ’71. Eveneens top is de set die Hotwheels heeft uitgebracht met drie M-modellen, net op tijd voor de viering van 50 jaar M. Met de E39 M5, E46 M3, en M2 F87 werd er smaakvol gekozen uit de betere M-modellen van de laatste 25 jaar. Helemaal leuk wordt het als je ook nog de E30 M3 toe weet te voegen die Hotwheels enige tijd terug op de markt bracht.

Anno 2022 is er met andere woorden keuze te over in de catalogi van de oude pioniers Matchbox en Hotwheels. Terwijl je de reguliere modelletjes, waartussen soms ook wel pareltjes zitten, kan vinden -als je geluk hebt ze nog überhaupt tegen te komen- voor circa 3 euro, dan wordt het voor deze modellen niettemin een zoektocht op Ebay, Amazon, tweedehands.be en co. Reken daar ook maar op circa 10 euro, kwaliteit kent immers zijn prijs. Tenzij u natuurlijk braaf bent geweest en de Sint ze gratis langs uw schouw komt brengen…

MEER LEZEN:

50 jaar Hotwheels

Matchbox: Elixir voor een eeuwige Jeugd

DTM-klassiekers in 1/64 onder de kerstboom