Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het is een traditie geworden, dat we in aanloop naar Sinterklaas en Kerst jullie de leukste recente 1/64’s voorschotelen. Vaak doen we dit aan de hand van de speciale modellen voor verzamelaars, maar zelfs sommige reguliere ‘mainline’-modellen van 2023 bliezen ons al van de sokken. En dat voor een euro of drie…

Ook al mag 2023 in de 1/64-wereld in het teken staan van 70 jaar Matchbox, was het toch concurrent (en zusterbedrijf) Hotwheels dat ons het meest met verstomming sloeg. Waar Hotwheels al eerder onze gevoelige snaar raakte met een fraaie recreaties van de Audi Porsche RS2 en W124 E500 (zeker in het sinistere zwart), zijn ze dit jaar verder die weg opgeslagen met een reeks absolute voltreffers. Kijk, geniet en ga vervolgens op zoektocht.

VW ID.Buzz & Alfa Romeo GTV6 3.0 (L & M case)

Beginnen doen we met de zogenaamde ‘L&M case’. Dit laatste verwijst naar de ‘case codes’ zoals verzamelaars ze noemen: er zijn 15 uitgaven per jaar: A-H, J-N, P & Q. Met soms nieuwe modellen dan wel nieuwe kleurtjes die worden aangeboden, allemaal met als doel de verzamelaars een heel jaar scherp en hongerig te houden.

De ID.Buzz is mogelijks de eerste ‘sympathieke’ VW in lange tijd en Hotwheels liet hierbij geen steekje vallen. Niet alleen de frisse ‘two tone’ introductiekleur zet dit in de verf, maar ook de details zoals aangebracht verlichtingsdetails voor- en achteraan.

De GTV6 dient dat laatste te missen, maar dat is in een rode kleur minder een hiaat (wel zo bij de latere witte release). Maar een oude Alfa krijgt sowieso onze aandacht en al helemaal de GTV6 3.0. Die GTV6 3.0 was een speciale versie voor de Zuid-Afrikaanse markt, ontworpen in samenwerking met Alfa Romeo Zuid-Afrika en Autodelta en met als doel de 535i als touringcarkampioen te onttronen. De 2.5 werd onder vakkundige regie van Autodelta een 3.0 (met andere cilinderkoppen, zuigers, grote Dell’Orto-carburateurs, een gemodificeerde krukas en een groter inlaatspruitstuk). Voor de homologatie waren 200 exemplaren nodig, het werden er uiteindelijk 212. De versie van Hotwheels betreft inderdaad de racer en is voorzien van gloednieuwe ‘deep dish’ velgen. Bellisimo!

Mercedes-Benz C126 560 SEC AMG (F & G case)

En zo komen we aan bij een volgende ‘uitgeboorde’ schoonheid. De statige Mercedes-Benz C126 560 SEC kende immers tussen van ’89 tot ’90 een wilde ‘widebody’ AMG-variant (toen AMG nog een onafhankelijke veredelaar was). Het resultaat was een 6-liter V8 in een breed jasje waarvan er slechts 50 op de wereld werden losgelaten. Net als enige tijd terug, toen Hotwheels de W124 E500 op ons losliet, werd er gekozen om deze te lanceren in een sinister zwart kleurtje. Ideaal om de straten van nachtelijk Miami -met raampjes naar beneden en schuifdakje omhoog- onveilig te maken of menig bureau tijdens een saaie Teams call. In elk geval het mooiste dat 3 euro anno 2023 nog kan voortbrengen. Inflatie zei u?

Porsche 911 2.7 Carrera RS (F & G, L & M case)

75 jaar Porsche, het is dit jaar niemand ontgaan, ook Hotwheels niet. Sowieso verwennen zowel Hotwheels als Matchbox ons de laatste jaren reeds met tal van pareltjes -zowel nieuw als oud- uit Stuttgart. Hotwheels trok echter alle register open en ging voor een recreatie van de iconische 2.7 RS uit ’72. De initiële versie in Grand Prix Weiß met fraaie blauwe ‘Carrera’-striping kon reeds op onze goedkeuring rekenen maar helemaal wild werden  we wanneer deze RS in ‘Signalorange’ op onze deurmat arriveerde. Op de ‘ducktail’ kan je trouwens het logo van 75 jaar Porsche spotten. The devil is in the (de)tail!

DRIVR-tip: terwijl Matchbox en Hotwheels ooit te verkrijgen waren op elke hoek van de straat is het inmiddels een heuse zoektocht geworden. Colruyt en Action bieden nog Matchbox aan (zij het bij Colruyt met tot 1 jaar vertraging aangaande de ‘cases’) terwijl je bij Zeeman voor Hotwheels terecht kan. Zoek je specifieke exemplaren, dan kunnen Marktplaats, 2dehands en Ebay soelaas bieden.