Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Circa twee maand geleden deed een reportage van VTM en HLN flink wat stof opwaaien aangaande de autokeuring in Vlaanderen. Bevoegd Minister Peeters legt nu een actieplan op tafel met vier hervormingen die reeds vanaf 2024 zouden ingaan.

Allereerst, aan de jaarlijkse autokeuring bij de zes erkende keuringsbedrijven zou alvast niet worden geraakt. Wel zou men langer de tijd krijgen om vastgestelde kleine gebreken te verhelpen. Deze periode zou van de huidige 15 dagen worden verlengd naar 1 jaar om zo de stress van een broodnodige snelle herkeuring te vermijden. De grote innovatie bestaat er echter in dat de herkeuring ook door erkende garagisten zal mogen gebeuren. Zo bekomen we nog niet het Nederlandse systeem van initiële keuringen door erkende garages maar worden er niettemin toch al stappen in die richting gezet. Immers, vanaf dan zou je aldus de benodigde repartie alsook de herkeuring bij de erkende garagist kunnen laten uitvoeren waardoor onnodige verplaatsingen en wachttijden -bij zowel garage als keuring- vermeden worden.

Vanaf 2024 zou bovendien ook de keuring op verplaatsing tot de mogelijkheden behoren, zij het louter voor bedrijfsvoertuigen. Een interessante evolutie indien men over een grote vloot beschikt. Tot slot wenst Minister Peeters ook een betere dienstverlening van de keuringscentra. Met het oog hierop zouden er meer inspecties op de keuringscentra plaatsvinden en zou er ook een gemeenschappelijk callcenter voor de keuringscentra komen.

Meer lezen:

Column: keuringscentra in opspraak

Aangepaste regels voor oldtimerkeuring in Vlaanderen

Klassiekers moeten voortaan naar de keuring