Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Voor wie even wil ontsnappen aan paaseitjes en gedender over kasseien keren we met plezier 25 jaar terug in de tijd toen de McLaren F1 zich in Ehra-Lessien in de geschiedenisboeken reed.

Vorige week, 31 maart om precies te zijn, was het exact 25 jaar geleden dat de McLaren F1 officieel de snelste straatauto ter wereld werd. Een klein team van McLaren, natuurlijk onder leiding van Gordon Murray, trok toen naar de snelheidspiste in het Duitse Ehra-Lessien (even buiten Wolfsburg). Andy Wallace mocht de honneurs achter het stuur waarnemen. Wallace was geen onbekende achter het stuur van de F1, met Derek Bell en diens zoon Justin behaalde hij in ’95 bijvoorbeeld al een 3de plek op Le Mans. Jaja, in het jaar dat de ‘Big Mac’ met o.a. JJ Lehto de overwinning in Le Mans weg wist te kapen.

Het waren eigenlijk al de nadagen van de productie van de F1 toen Wallace eindelijk de mogelijkheid kreeg voluit te gaan. Met als enige aanpassing een rev-limiter die 1.000 toeren hoger werd gelegd duwde Wallace -met klamme handjes- de F1 naar 391 km/u. Officieel werd dit vervolgens bijgesteld naar 240,1 mph oftewel dik 386 km/u. Jarenlang goed voor de stempel van snelste straatauto. En ook al mag met name Bugatti de lat inmiddels wel wat verder hebben gelegd, dat was telkens met een turbogeblazen motor. Dat wil dus zeggen dat de iconische McLaren F1 de snelste wagen met atmosferische motor blijft. En dat zien we niet meteen veranderen…

Onderstaande video -van enkele jaren terug naar aanleiding van 25 jaar McLaren F1- neemt ons terug naar die 31ste maart anno 1998: