Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
HPDcReKzBbQ

Derek Bell duikt wel eens regelmatiger op hier bij DRIVR, en dat is niet zonder reden. De Brit heeft een fantastisch palmares bij mekaar gereden in de sportwagen racerij, en reed zelfs enkele Grand Prix’ in de Formule één. Hij was één van de toppiloten uit de gevaarlijke jaren 60′ en ’70, een tijd waarin de technologie reuze sprongen maakte, maar de veiligheid nog geen enkele rol van betekenis speelde.

Bell reed aanvankelijk in de 5-liter WK-klasse met Ferrari. In 1970 stond hij aan de start van de 1000 kilometer van Spa met de Ferrari 512S van Ecurie Francorchamps, terwijl hij de 24 uur van Le Mans betwistte in de 512S van Ferrari team S.E.F.A.C. Hij kwam voor het eerst in contact met de Porsche 917 tijdens de opnames van Steve McQueen’s Le Mans-film, waar hij zowel de Ferrari als de Porsche regelmatig bestuurde. Hij moet een blijvende indruk nagelaten hebben, want iets later kwam er een telefoontje uit Stuttgart.

In de knappe video van PS Automobile worden Derek Bell en de Porsche 917-032 herenigd. Bell beschrijft hoe hij door Porsche uitgenodigd werd voor een test met de 917 op Hockenheim. De wagen in kwestie was chassis 032, waarmee hij nu voor het eerst sinds 1970 herenigd wordt. Chassis 032 zou nooit een race rijden, maar was een testmule om diverse soorten aerodynamische experimenten op toe te passen. De wagen had een computer aan boord die de topsnelheid kon meten, zodat Norbert Singer de nodige referenties had om te vergelijken.

De low-drag aero die op Hockenheim getest werd, was uiteraard bedoeld voor de hoge snelheden op Le Mans. Nergens anders kon men een recht stuk vinden met de lengte van de Mulsanne Straight, maar Hockenheim kwam op dat moment het dichtst in de buurt. Bell vertelt vol passie hoe hij in die dagen in nauwe samenwerking met Singer de wagen testte, en hoe dit uiteindelijk resulteerde in de waanzinnige topsnelheid van 396 km/u.