Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vanaf vandaag let je als DRIVR maar beter nog wat extra op als je in of door Frankrijk rijdt.

De Franse gendarmerie heeft er immers een extra wapen bij in de vorm van anonieme Peugeots 308 die worden ingezet in het Franse departement Eure. Achter de camera zitten geen agenten maar werknemers van het bedrijf Mobiom, dat in opdracht van de Franse staat werkt. Tegen 2020 zullen de anonieme flitsers in heel Frankrijk rijden.

In eerste instantie gaat het om slechts vijf auto’s, maar later dit jaar komen er evenwel nog 26 auto’s bij die in heel Normandië actief zullen zijn. Vanaf 2019 wordt de vloot uitgebreid naar het ganse grondgebied, met als uiteindelijk doel de inzet van een kleine 400 voertuigen die tegelijkertijd overal actief zullen zijn.

De flitsers kunnen zowel aankomend als wegrijdend verkeer controleren, maar worden enkel ingezet in bemande voertuigen. De bedrijven mogen bovendien niet zelf beslissen waar en wanneer ze flitsen. Er is bovendien zelfs sprake van boetes wanneer Mobiom over het afgesproken aantal overtredingen gaat.

Protest
De maatregelen heeft uiteraard heel wat controverse teweeg gebracht in Frankrijk. Zozeer dat de maatregel al enkele keren moest worden uitgesteld. Automobilistenorganisatie ’40 Miljoen Automobilisten’ heeft intussen een klacht ingediend tegen het inzetten van privébedrijven, en ook de Liga ter Bescherming van Autobestuurders heeft reeds 427.000 handtekeningen verzameld op een petitie tegen de uitbesteding. In België zijn private flitsers (gelukkig) niet aan de orde, laat het kabinet van minister Jan Jambon (N-VA) weten.

[Bron: Le Parisien]