Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Laat ons de wereld eens op zijn kop zetten, moeten ze bij Leica gedacht hebben. Want binnen dezelfde maand lanceerden de dames en heren uit Wetzlar én een fototoestel in samenwerking met Zagato, én een horloge van eigen makelij. Of toch bijna.

Beginnen doen we het het uurwerk, gezien dat hier stilaan vaste prik aan het worden is op vrijdag. Of beter: met de uurwerken, aangezien Leica meteen een duo polshorloges lanceert. De L1 is een klassieke complicatie met datum, de L2 een ‘verborgen’ GMT waarmee je op de buitenring van de wijzerplaat een tweede tijdzone kan instellen (en aflezen).

Lehmann Präzision

Opvallend aan beide modellen is de gangreservevemeter links, die op een oude lichtmeter van de gelijknamige fototoestellen lijkt. Evenzeer dat Leica het heft niet helemaal in handen heeft genomen, maar horlogemaker Lehmann Präzision aanstelde om de pareltjes in mekaar te vijzen. Want dat zijn het wel degelijk als je de prijzen bekijkt: net onder de 10.000 euro voor de eenvoudigere L1, terwijl de L2 met GMT-functie nog zelfs geen prijskaartje heeft.

Wat de Lecia-horloges wel hebben, is een design dat in lijn ligt met de camera’s. Daarvoor tekende Achim Heine, een Duitse productdesigner die al meerdere Leica-camera’s vorm gaf. De kenmerkende rode cirkel van het merk verwerkte hij in de kroon met een robijn, terwijl de solitaire knop erlangs dient om de tijd op een eenvoudige manier in te stellen. Andere versies in nog edelere metalen staan op het programma, de editie met rode wijzerplaat kan je nu al krijgen.

Edizione Zagato

Nog exclusiever dan de horloges van Leica wordt de beperkte reeks Zagato-fototoestellen. Ontworpen door Andrea Zagato hemzelve ruilen de 250 M10’s hun lederen bekleding in voor een reeks aluminium onderdelen die de camera verrassend genoeg 70 gram lichter maken. De meegeleverde 35mm-lens is van het Summilux-M type, Zagato-accessoires zoals een roodlederen riem zijn ook beschikbaar. En dat allemaal voor de niet-onaanzienlijke som van 18.000 euro.

Een heel stuk toegankelijker is het fotoboek dat Leica samen met de Zagato M10 lanceert. ‘Leica and Zagato – Europe Collectibles’ is al het tweede volume in de boekenreeks en toont 33 meesterwerken van de Italiaanse coachbuilder in hun natuurlijk habitat, namelijk Zuid-Europa. Of de plaatjes ook allemaal met een Leica geschoten zijn, dat vertelt het prestigieuze duo er niet bij. Maar het is in ieder geval een mooie aanvulling op een pakket Leica-producten dat de gedistingeerde DRIVR zeker zal appreciëren.

Leica L1 & L2, handopwinders, Lehmann binnenwerk, 41 mm, 2 modellen, waterdicht tot op 50 meter, +- 10.000 euro

[Foto’s L1 & L2 via Hodinkee.com]