Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De vierde generatie Atom ruilt zijn gesuperchargede Honda-motor in voor de 320 pk sterke geblazen unit van de Civic Type-R (FK8).

Ook Ariel zal van het nakende Goodwood Festival of Speed gebruik maken om zijn nieuwst waar onder de aandacht te brengen. De vierde generatie Atom blijft herkenbaar maar werd compleet herzien. Het bewijs? Slechts het rem- en ontkoppelingspedaal en de vuldop voor de benzine zijn gerecycleerd, al de rest is gloednieuw, waaronder de aandrijflijn.

Ariel Atom 4

Die aandrijflijn is nog steeds afkomstig van Honda maar is ditmaal de geblazen K20C1 van de huidige Civic Type R. Goed voor 10 pk extra tegenover zijn gesuperchargede voorganger, en een totaal van 320 pk bij 6.500 tpm en 420 Nm koppel bij 3.000 tpm. Via een geoefende oog/hand/voet-coördinatie knalt het 595 kg lichte niemendalletje met de hulp van een mechanische sper in nauwelijks 2,8 s naar de 100 km/h, terwijl 0 tot 165 km/h al in 6,8 s voorbij is. Stoppen met versnellen doe je pas bij 260 km/h.

Ariel Atom 4

Het stalen buizenframe is 15% sterker vanwege een vergrote diameter en de rolbeugel zit nu verstopt onder het composiet van de centrale luchtinlaat. Extra ‘comfort’ is er dankzij een iets ruimere cockpit, een bredere transparante windreflector, onafhankelijk verstelbare stoelen en een iets grotere (40l) brandstoftank. Volgens Ariel goed voor actieradius van meer dan 480 km. Ook het dashboard werd vernieuwd met een nieuwe en digitale tellercluster.

Ariel Atom 4

De ophanging werd opnieuw herzien met een vernieuwde geometrie voor minder squat en dive tijdens het accelereren en remmen, maar blijft trouw aan zijn gesmede dubbele driehoeken van ongelijke lengte rondom, met inboard veren van Eibach en velgen die rondom een maatje groter zijn.

Ariel Atom 4

Vooraan is dat 195/50 R16, achteraan 255/40 R17. Telkens gehuld in plakkerige Avon ZZR’s. De remmen zijn dan weer afkomstig van AP en meten 278 mm voor en 253 mm achter. Optioneel zijn er ook nog 290 mm grote exemplaren met vier zuigers beschikbaar.

Ariel Atom 4

De Atom 4 is de eerste Atom die met integrale Europese ESSTA-typegoedkeuring komt en zal daardoor makkelijker in Europa beschikbaar en inschrijfbaar zijn. Prijzen voor de vierde generatie starten in het Verenigd Koninkrijk bij omgerekend 45.000 euro. De productie start begin volgend jaar.