Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Of Aston’s bijzondere afdeling Q soms geen V8 in een Cygnet wou lepelen? Most certainly Sir!

Het was de vraag van één specifieke klant waarop de verantwoordelijken vreemd genoeg ‘ja’ zeiden. Het resultaat is deze unieke V8 Cygnet die nauwelijks nog iets met het origineel van doen heeft. En misschien maar goed ook.

Aston Martin Cygnet V8

Aston Martin Cygnet V8Aston Martin Cygnet V8

Het origineel was immers een omgebouwde Toyota IQ die mede door het vele extra leder en andere comfortfeatures zwaarder, en dus ook trager(!), was dan het origineel. De mechanische elementen bleven immers ongewijzigd tegenover het origineel uit Japan waardoor de productie al na minder dan 150 exemplaren gestaakt werd.

Aston Martin Cygnet V8

Aston Martin Cygnet V8Aston Martin Cygnet V8

Zo gezegd zo gedaan. Maar een atmosferische 4,7-liter V8 prop je niet zomaar in een nauwelijks 3 meter lang stadsautootje. Echt veel schiet er dan ook niet meer over van zijn donor. Het chassis komt quasi rechtstreeks over van de oude Vantage maar werd uiteraard ingekort en versterkt waar nodig. Beide subframes zijn afkomstig van de Vantage en ook de sequentiële 7-traps automaat met enkele koppeling werd overgeheveld.

Aston Martin Cygnet V8

Ook het interieur heeft niets meer met de Cygnet te maken en siert twee forse kuipstoelen en het instrumentarium van de Vantage. Kortom, los van het kleine koetswerk met extreem opgeklopte carbon wielkasten, schiet er nog maar weinig van de Cygnet meer over. Niet dat we daar rouwig om zijn, integendeel zelfs.

Aston Martin Cygnet V8

Ondanks een uitstekende pk/gewichtsratio heeft de groene handgranaat toch 4,2 s nodig voor een sprint naar de 100 km/h. Veel tractie van de lijn zal er dus niet zijn. De topsnelheid ligt dan weer op een niet te misverstane 273 km/h. Niet dat we dat gauw zouden willen proberen. Gelukkig beschikt het kleine monster over flinke schijven van 380 mm met zes zuigers voor en 330 mm achter. Verwacht de Cygnet op steroïden aanstaande weekend op het Goodwood Festival of Speed!