Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Op zaterdag durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, omdat de boog nu eenmaal niet altijd gespannen kan staan. Getuige daarvan deze luchtige leestips.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

The spiralling environmental cost of our lithium battery addiction – Wired

Op zoek naar een ecologisch alternatief voor benzine en diesel, is de westerse maatschappij gestrand bij hybride en elektrische auto’s. De bijhorende lithium-ion batterijen zorgen echter voor kleine milieurampen elders in de wereld. Het winnen van lithium en kobalt houdt ernstige risico’s in voor mens en natuur. Wired schetst een globaal beeld van de problemen bij het produceren, maar ook recycleren van de toenemende vraag naar lithium-ion batterijen.

– Freek Temse, Freelancer

The mind of on octopus – Scientific American (EN)

octopusVan alle invertebraten is de octopus niet alleen een van de meest fascinerende wezens op deze planeet, maar ook van de intelligenste. Sterkers zelfs, de ongewervelde laat heel wat andere diersoorten achter zich. Dat heeft hij te danken aan zijn in verhouding extreem grote brein, dat in staat is grote hoeveelheden data te verwerken. Al geven ze bij Scientific American toe dat het niet eenvoudig is om de cognitieve capaciteit van mens en/of dier met elkaar te vergelijken. Boeiende lectuur, zonder meer.

– Pieter Ameye, Coördinator

‘Kom niet klagen als er binnen twee jaar een camera voor je deur staat, het is voor je eigen veiligheid’ – KNACK

Sinds pakweg een jaar voel ik mij bekeken. Niet zozeer wanneer ik door de velden loop of in de stad wandel, maar als ik met de auto onderweg ben. Het kan bijna niet anders of het aantal ‘verkeerscamera’s’ is de afgelopen maanden fors gestegen, want wel op elke stads- of gemeentegrens staat er tegenwoordig eentje. ANPR-camera’s zijn het, die aan Automatic Number Plate Recognition doen om onze wegen hoegenaamd veiliger te houden. Of is er nog een andere reden waarom onze minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken hun aantal zo snel mogelijk op 3000 (!) wil brengen? Matthias Dobbelaere-Welvaert, managing partner bij theJurists Europe, laat zijn licht schijnen over de uitbreiding van het cameranetwerk op onze wegen.

– Ken Divjak, Redacteur

Trailer: Notes from the wall – Siebe Vanhee


Professionele klimmers Nicolas Favresse, Sean Villanueva O’Driscoll en Siebe Vanhee gaan een uitdaging niet snel uit de weg. Free climbing, waarbij je zelf op zoek moet naar ankerpunten, is waar het drietal zich het liefste aan waagt en al helemaal als ze de eersten zijn. In ‘Notes from the wall’ krijg je een unieke blik hoe het eraan toeging tijdens de 19 dagen durende beklimming van ‘El Regalo de Mwono’, een 1200 meter hoge rotswand in Patagonië. Online zijn enkele fragmenten te vinden, maar de 3 avonturiers geven regelmatig lezingen waar de film integraal getoond wordt en er nog allerlei anekdotes naar boven komen.

– Koen De Beer, Freelancer