Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

De kern van een lied – Songexploder

Song Exploder is een ontzettend interessante podcast over muziek. In elke aflevering staat één lied centraal. Enkel de artiest of componist is aan het woord en legt uit waarom hij bepaalde keuzes maakte voor de compositie van het nummer. Tijdens de aflevering worden de fragmenten waarvan sprake afgespeeld en als afsluiter volgt het volledige lied. Telkens weer sta je versteld van de betekenis die schuilgaat achter kleine details die je nog nooit zijn opgevallen. De podcast bevat liedjes van U2, Fleetwood Mac, Mumford & Sons, Dropkick Murphys, maar ook componisten van soundtracks passeren de revue zoals Game of Thrones en House of Cards.

– Frederik Desmet, Freelancer

(Eindejaars)Cadeaus makkelijk en snel terugsturen – Postaalpunt.be

Kerstcadeaus die je moet terugsturen of misschien zelfs wil opsturen wegens al doorverkocht? Via postaalpunt.be van post- en telecomregulator BIPT krijg je zicht op de toegangspunten tot de netwerken van alle postale operatoren in België. Zo kan je via geolocatie adrespunten in jouw buurt of op weg naar het werk vinden, en dit inclusief bijkomende info zoals openingsuren.

– Stijn Braes, Freelancer

 

Flying & simulating the F-14 Tomcat – Omega Tau Podcast

f14 tomcatMet de trailer van de nieuwe ‘Top Gun: Maverick’ is de F-14 ‘Tomcat’ terug van weggeweest. Het iconisch gevechtsvliegtuig van in de jaren ’70 en ’80 valt niet van het grote scherm weg te slaan, en heeft mede daardoor een bijna mythische reputatie opgebouwd. Het leek Markus Voelter van de podcast Omega Tau daarom de ideale gelegenheid om de straaljager eens onder de loep te nemen met de hulp van experts, waaronder Okia Nance, een piloot met jarenlange ervaring op de Tomcat. Lange maar ook erg boeiende gesprekken.

– Pieter Ameye, Coördinator

Europe is launching a suicide robot to ‘hug’ space trash out of orbit – Livescience.com

Het is helaas geen geheim dat overal waar de mens komt hij ook een spoor van afval achterlaat. Zo ook in de ruimte. Er vliegen duizenden stukjes puin rond: afgeschreven satellieten, afval van astronauten, een Tesla, … Europa heeft nu besloten om zelfmoord-satellieten naar de ruimte te sturen om dit afval op te kuisen. Hoe dat precies in zijn werk gaat, ontdek je op LiveScience.com – een site die sowieso thuishoort in de bladwijzers van iedereen die soms met een verbijsterd oog naar de ruimte staat te staren.

– Helen Goossens, Redactrice

Quiby Turnstyle – Axios.com

Iedereen kent de situatie: je wil met je smartphone een foto of een filmpje van een bepaalde scène maken, maar weet niet of je nu horizontaal dan wel verticaal moet filmen. Het ene format is handig voor Instagram (Stories), het andere blijft logischer om naar te kijken. Streamingservice Quiby heeft daar met Turnstyle – tenminste in playbackmodus – iets op gevonden, door zijn video’s in verschillende perspectieven aan te bieden. Zo maakt het eigenlijk niet meer uit of je smartphone nu horizontaal dan wel verticaal staat, het resultaat is altijd goed. En of we niet kunnen wachten tot deze technologie standaard in smartphones zit: één opname maken, alle formaten op zak.

– Ken Divjak, Oprichter

Chuck Yeager on Air Combat – Youtube

Brigadier Generaal Chuck Yeager is onder luchtvaartfanaten voornamelijk bekend in zijn rol als testpiloot. In de periode na WOII geraakt de ontwikkeling van vliegtuigen in een stroomversnelling dankzij de verfijning van de straalmotor. De snelheden gingen pijlsnel omhoog, en in 1947 sloeg Yeager er als eerste in de geluidsbarrière te doorbreken. Veel minder bekend is het feit dat Yeager op dat moment al een hele carrière als gevechtspiloot achter de kiezen had. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vijlde Yeager zijn air-combat techniek puntgaaf, en schopte het tot één der beste P51-piloten in het Europese luchtruim.

– Bert Claes, Fotograaf