Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Net op tijd voor de lancering van de nieuwe Defender komt het Zwitserse horlogemerk Zenith met het enige mechanische onderdeel dat de nieuwe Landy ontbeert: een El Primero-chronograaf voor om de pols van de eigenaar.

De Land Rover Defender is van ver gekomen. Op de plek waar voorheen het meest rudimentaire aller autoklokjes zat, prijkt nu een infotainmentsysteem van de nieuwste generatie. Eigenaars die de tijd op een analoge manier willen aflezen, zullen dat dus op hun pols moeten doen. En da’s meteen de reden waarom Land Rover sinds 2016 met Zenith samenwerkt, dat al eerder limited edition-horloges maakte voor de Range Rover SVAutobiography Dynamic, de Velar en de Evoque.

El Primero

Net als de voorafgaande edities draagt het Defender-hrologe de ondertitel El Primero. Daarmee verwijst Zenith naar het feit dat ze (bij) de eerste waren om eind jaren 1960 een automatische chronograaf te introduceren. Eentje die helemaal geïntegreerd was in het uurwerk, aan een snelheid van 36.000 vibraties per uur tikte en bovendien erg dun was voor het aantal complicaties – inclusief datumaanduiding en een stopwatch die tiendes van een seconde kon meten.

Het El Primero-uurwerk werd gaandeweg verbeterd maar eigenlijk pas in 2017 geperfectioneerd met de Defy 21: een ‘motor’ die aan een waanzinnige 360.000 vibraties per uur tikt maar vooral tijd kan meten én aangeven tot op een honderdste van een seconde. Met een frequentie van 50 Hz is de Defy 21 (waarbij het getal 21 voor de eeuw staat) meteen 10 keer preciezer dan zijn voorganger uit de 20ste eeuw. Helemaal zoals de nieuwe Defender dat vis à vis het origineel uit 1983 is. Of als je de Series I als startpunt neemt: uit 1948.

Rauw en minimalistisch

Voor de Land Rover-editie is de klassieke esthetiek van het Defy-horloge danig aangepast. De geborstelde kast uit metaal is vervangen door een mat exemplaar uit titanium, de band van krokodillenleer ingeruild voor een duurzaam alternatief uit rubber dat in twee varianten bestaat: Country en Adventure. Voor extra contrast op de wijzerplaat zorgen oranje en witte details, samen met de speciaal ontworpen skeleton hands. Tot slot is er ook nog een primeur voor deze Defy 21-variant, die als eerste een discrete vermogensreserve-aanduiding onze het Zenith-logo krijgt. Al vinden wij het oscillerend gewicht in de vorm van een vijfspaaks Land Rover-wiel aan de achterkant stiekem nog cooler.

250 stuks

Anders dan bij de meeste kruisbestuivingen tussen auto- en horlogefabrikanten is de Zenith Defender niet als dusdanig gebrandmerkt. Dat zou ook niet passen voor een chronograaf van om en bij de 13.000 euro die maar 250 keer geproduceerd gaat worden. Bovendien houdt Zenith de deur zo op een kier voor verzamelaars die niets met auto’s hebben, maar wel een Defy 21 uit titanium ambiëren. De relatief forse kastgrootte van 44 millimeter moeten ze er dan wel willen bijnemen. Verwacht de Zenith Defy 21 Land Rover Edition in de boetieks van het moment dat de Defender in de Land Rover-showrooms staat.

ZENITH Defy 21 Land Rover Edition, automaat, El Primero 9004, 50 uur gangreserve, 44 mm breed, 7,9 mm hoog, saffierglas, waterdicht tot op 100 meter, 12.950 euro