Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

The Huey Show – BBC Radio 6

Ken je’m nog, Huey Morgan van de Fun Lovin Criminals die in de jaren 1990 een hitje had met Scooby Snacks? Welnu, die achtergrondinfo mag je gerust vergeten. Wat Huey daarna gaan doen is, maakte veel grotere golven: een radioprogramma presenteren. Dat doe hij – net als Guy Garvey van Elbow die we eerder al eens in deze rubriek belichtten – voor BBC Radio 6, een station dat wereldwijd bovenaan het lijstje van muziekliefhebbers staat. Huey draagt daar elke zaterdagmorgen aan bij met een heerlijk opzwepende mix van funk, pop, rock, hiphop, elektro en soul – vermengd met wat onversneden New Yorkse commentaar. Aiight?

– Ken Divjak, Oprichter

The Last Question door Isaac Asimov (1956) – Multivax.com

The Last Question is misschien wel het beste kortverhaal ooit – mede omdat het de vakgebieden van science fiction, theologie én filosofie overlapt. Geschreven in de jaren 1950 door professor biochemie Isaac Asimov gaat het over een centrale computer Multivac en de laatste vraag die de mensheid zich in 2061 zal stellen. Anno 2020, met een steeds toenemend belang van digitalisering en vrees voor het einde van de mensheid, is dit kortverhaal relevanter dan ooit en bijgevolg het lezen meer dan waard.

– Stijn  Braes, Freelancer

Extreme STOL, Alaska style – Youtube

Ten tijde van oorlog moet men creatief zijn, en strategisch gelegen vliegvelden improviseren op soms zeer krap bemeten locaties. Om degelijke korte runways te kunnen gebruiken werden STOL (Short Take Off and Landing) vliegtuigen ontwikkeld, die als het ware op een zakdoek kunnen opstijgen en landen. Een techniek die vandaag nog steeds gebruikt wordt op plaatsen zoals Alaska, waar er amper vliegvelden voorhanden zijn. Ze hebben er zelfs een heuse competitie van gemaakt, met een nieuw wereldrecord tot gevolg.

– Bert Claes, Fotograaf

Hoe sta je minder lang in de file? – Universiteit van Vlaanderen

TED-talks zijn al langer bekend, maar sinds enkele jaren heeft ook Vlaanderen zijn eigen kanaal met videocolleges over de meest uiteenlopende, wetenschappelijke onderwerpen. De ‘wachtlijntheorie’ is voor wiskundigen ongetwijfeld enorm boeiende lectuur, echter onleesbaar voor leken. Toch heeft deze theorie een invloed op ons dagelijks leven, een beter begrip kan je heel wat tijd opleveren! Ik geef het woord graag aan prof. dr. Wouter Rogiest, die het net iets beter weet uit te leggen.

– Koen De Beer, Freelancer

The Best of A Tribe Called Quest, A Tribe Called Quest – YouTube

a tribe called questGeen betere manier om terug te gaan in de tijd dan via muziek. Deze keer gaan we terug naar de pioniersdagen van de Amerikaanse rap en hip-hop via het collectief ‘A Tribe Called Quest’, bestaande uit de DJ’s, producers en rappers Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White. Samen stonden ze mee aan de wieg van wat al snel ‘de alternatieve hip-hop’ genoemd werd, maar wat ondergetekende betreft vooral van ongekend hoog niveau is. Ook nog in 2020. Overtuig jezelf via volgende link!

– Pieter Ameye, Coördinator