Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Niet zomaar een boek over de Camel Trophy, maar The Definitive History door een getalenteerd fotograaf die de epische 4×4-tocht meermaals vanop de eerste rij heeft meegemaakt.

Iedereen kent Nick Dimbleby. Misschien niet van naam, maar zeker van fotofaam. De Brit kadreert al 20 jaar alles wat er uit de JRL-stal komt, of het nu de nieuwste Defender dan wel de coolste Continuation Car is. Bovendien documenteert hij zowat alle internationale events van de Britse merkengroep, waardoor hij een bekend gezicht in het mediacircuit is geworden.

Toch begon Dimbleby niet in de afgelikte wereld van de autopresentaties, maar in de modder van de Camel Trophy. Tijdens de laatste vier edities was hij zelfs de officiële fotograaf, wat hem een massa beelden en contacten in de community heeft opgeleverd. Zo ontstond het idee om een allesomvattend naslagwerk te maken over 20 knotsgekke Trophy-jaren. Onder impuls van de kenners gaf zijn uitgever er zelfs de titel ‘The Definitive History’ aan, wat het volgens menigeen ook geworden is.

From 1980 to 2000, Camel Trophy took more than 500 amateur competitors from 35 countries on extraordinary and challenging adventures. On most of these events, teams drove specially prepared Land Rovers to the limit and beyond in locations as varied as Borneo, Mongolia, Papua New Guinea and Tanzania.

Camel Trophy charts the history of the event and tells the legendary stories of endurance born of the constant challenge to both man and machine. An official photographer on the last four events, author Nick Dimbleby combines his first-hand account with experiences shared by competitors, contemporary reports and extensive new interviews of key players, to tell a gripping tale of adventure, adversity, technological change and logistical challenge. Beautifully illustrated throughout with a stunning collection of evocative official photography and unofficial behind-the-scenes shots, this extensively researched publication can legitimately claim to be the definitive history of the Camel Trophy.

  • The only complete guide to every Camel Trophy, fully illustrated with unique and evocative imagery from official photographers, as well as behind-the-scenes material from staff members.
  • Painstakingly researched, with all key players interviewed.
  • Remarkable stories that chart Camel Trophy’s progress from small, German-market promotional event to multi-million dollar international competition.
  • Chapters on selections, infrastructure and pre-scouts, provide a fascinating insight into how the Camel Trophy events were put together.
  • A complete guide to the vehicles used on the event, including technical specifications and insights into the design and build of the Land Rovers, Ford-engined Jeeps and RIBs (Rigid Inflatable Boats) used.

Specifications:

285 x 235mm, 336 pages
Jacketed Hardback
Over 930 images
ISBN 978-1-913089-37-5

Dit boek is onder andere te koop bij uitgever Porter Press voor 60 Britse ponden.

MEER LEZEN

Test: Land Rover Defender 110 P400

Land Rover viert 50 Range Rover met bijzondere SE

Land Rover start verkoop Defender 90