Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
x63kTUIb4dM

Er zijn koppelingen in vele soorten, maten en gewichten, maar er kan er maar eentje geschikt zijn voor de koninginnenklasse van de motorsport.

Hoewel de moderne F1-coureur enkel ontkoppelt bij het vertrek en het terug stilzetten van zijn bolide, is de taak van zijn koppeling er niet minder belangrijk op geworden. Al het vermogen van de interne verbrandingsmotor moet immers zo efficiënt mogelijk naar de achterwielen worden gestuurd. Gewicht, of eerder een gebrek aan, en duurzaamheid zijn dus nog steeds enorm belangrijk. Maar hoe ziet zo’n koppeling er precies uit? En in hoeverre verschilt deze met de koppeling van je reguliere (sport)wagen? Scott Mansell van Youtube-kanaal Driver61 kreeg een exemplaar van AP Racing in handen, en legt ons haarfijn uit hoe deze nu juist in elkaar zit.

MEER LEZEN

Yamaha stort zich op de EV-markt

Man ontvangt per ongeluk F1-koppeling

Video: Het échte geluid van Formule 1 #V12Galore