Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Af en toe worden we nog eens met verstomming geslagen. Zoals wanneer een niet-rode Alfa Tipo 33 Stradale opduikt bijvoorbeeld.

Hoeveel T33 Stradales er ooit gebouwd zijn durft niemand echt zeggen, laat staan hoeveel er nog over blijven. Algemeen wordt aangenomen dat het er minder dan 10 zijn. Voor een auto die ook wel eens de post-war Bugatti Type 57SC Atlantic wordt genoemd zijn het er in ieder geval bijzonder weinig. Daarvan zijn alle exemplaren uitgevoerd in typisch Alfa rood. Maar er is één uitzondering. En dat is deze chassis 75033.111.

2020_alfa_romeo_t33_stradale_blue_01

Gedurende lange tijd was deze bewuste T33 enkel bekend in selecte middens. Maar ook dan hing er een zweem van mystiek rond de uiterst bijzondere T33. Het wonderkind van ontwerper Franco Scaglione werd nieuw besteld door Graaf Corrado Agusta en is uitgevoerd in Bugatti Bleu Royale. Behalve zijn unieke kleur beschikt de T33 ook over twee andere bijzonder eigenschappen zoals een asbak in de middenconsole, ten slotte erg belangrijk in die tijd, en twee unieke stoeltjes uit de helikopters van Agusta’s bedrijf.

Over de exacte verblijfplaatsen van de T33 is weinig geweten, behalve dan dat de auto op een bepaald moment richting Japan is gegaan, om daar te worden herspoten in rood en te verdwijnen in een grote private collectie. Daar werd de auto enkele jaren geleden teruggevonden, om vervolgens te worden verkocht aan een Zwitserse verzamelaar die meteen de restaurateurs van Egon Zweimüller contacteerde voor een nut and bolt restauration in originele kleur Bleu Royale. Dat spreekt voor zich.

Verjaardagscadeau

Nu, meer dan 5.000 werkuren later, is de bijzondere Tipo Trentatrè helemaal af en zou hij voor het eerst te zien zijn op het Pebble Beach Concours d’Elegance. Een feestje dat door de coronacrisis niet mag zijn. Maar met wat geluk haalt de T33 nog Alfa’s 110e verjaardag op 24 juni aanstaande. Over een verjaardagscadeau gesproken.

MEER LEZEN

Officieel: Alfa Romeo Giulia GTA(m)

Eerste Test: Alfa Romeo Giulia & Stelvio MY20

Exclusief: De doodgeboren Alfa Romeo 4C Quadrifoglio