Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Ford maakt de UK-only Fiesta ST Performance Edition nu ook beschikbaar voor Europa, zij het in een mildere kleurtint en zonder het woord Performance in zijn typebenaming.

Geloof het of niet, maar dit zou wel eens het eerste (en enige) positieve gevolg van de Brexit kunnen zijn. De vorige twee specials – te weten de Focus RS Heritage Edition en de Fiesta ST Performance Edition – waren immers louter voor de eilandbewoners bestemd, terwijl de Ford Fiesta ST Edition deze keer wel 500 keer naar Europa komt – zij het enkel in driedeursformaat.

Puddle lamps

De babyblauwe Fiesta ST Edition is niet meer of niet minder dan een herspoten versie van de ST Performance Edition die begin vorig jaar gecommercialiseerd werd in het VK. Betekent: Azura Bleu-lak met accenten in zwarte hoogglans en lichtere 10-spaaksvelgen aan de buitenkant (-2kg per hoek), sierlijsten in carbon-look en nieuw stuurwiel met sneltoets voor de Sport Drive Mode aan de binnenkant. O, en er zijn ook ST-projector puddle lamps – wat die ook mogen wezen.

Belangrijker zijn de aanpassingen aan het onderstel, waar een schroefset zijn opwachting maakt om de ST Edition vooraan 10mm en achteraan 15mm te verlagen. Die heeft 12 bump-settings (de mate waarin het wiel inveert als het over een oneffenheid gaat) en 16 rebound-settings (de snelheid waarmee de demper terugkeert naar zijn normale stand). Gezien de ST Edition zich baseert op de Fiesta ST mét Performance Pack, is het het sperdifferentieel natuurlijk ook van de partij tussen de voorwielen.

500 stuks

Ford verdeelt 500 exemplaren over heel Europa (terwijl Engeland vorig jaar nog 600 oranje exemplaren kreeg) aan een stukprijs van 32.975 euro. Dat is 3.300 euro meer dan een ST Ultimate met Performance Pack, wat best veel waarde is voor een schroefset en lichtere velgen die het onafgeveerd gewicht naar beneden halen. Hoeveel stuks er precies naar ons land komen, heeft de Belgische importeur nog niet gecommuniceerd.

MEER LEZEN:

ShootOut: Peugeot 208 GTi by PeugeotSport vs. Ford Fiesta ST

Officieel: Ford Puma ST (2020)

Getest in België: Ford Fiesta ST 1.5 Performance Pack (2018)