Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Voor het eerst in het 34-jarig bestaan van de Wrangler heeft de Amerikaanse autobouwer een 6.4 Hemi V8 onder de kap gelepeld. In een tijdperk waarin downsizing en elektrificatie centraal staan, brengt Jeep zo de krachtigste Wrangler ooit op de markt met een vermogen van maar liefst 470 pk en 637 Nm koppel.

Rechtstreeks uit de fitness doet deze stoere jongen de sprint van 0-100 in maar liefst 4,5 tellen, en dat is best indrukwekkend. Daarmee is hij namelijk even snel als de Mercedes G63 AMG, die voor zijn huidige generatie op een zelfdragend chassis is overgestapt. De Wrangler doet het nog steeds met een body-on-frame, omdat die configuratie het beste blijft voor het serieuzere offroad-werk. Wie dacht dat de spirituele opvolger van de Willy’s Jeep zijn roeping zou laten varen omdat er plots acht pistons onder de kap trappelen, die heeft het dus goed mis.

Waterbestendig

Hoewel 470 paarden en 637 koppelmomenten -die via een 8-trapsautomaat naar alle vier wielen gaan- anders doen vermoeden, blijft de focus van de Wrangler bij het off-roadgebeuren liggen. Getuige daarvan een speciaal luchtinductiesysteem, dat tot 50l water per minuut van de motor kan afleiden om de zaak droog te houden. Daarmee kan de Hemi door water van bijna één meter diep waden. Het lijkt wel alsof de ingenieurs iets teveel naar de documentaires op DRIVR hebben gekeken…

Optisch is de 392 Rubicon, die overigens alleen maar als vierdeurs verkrijgbaar zal zijn, niet zo heel anders dan de Wrangler Rubicon die we ook in Europa kennen. Het meest kenmerkende is de nieuwe motorkap met een luchtinlaat die geleend is van de Gladiator Mojave pick-up. Binnenin sieren enkele bronzen trimelementen en schakelflippers uit aluminium het interieur. De enige domper op de feestvreugde is dat er voorlopig geen plannen zijn (althans geen gekende) om de Wrangler 392 Rubicon naar Europa te brengen. De Noord-Amerikaanse lancering staat voor het eerste kwartaal van 2021 gepland.

MEER LEZEN:

Will’s MB: De Oer-SUV?

Jeep onthult 7 Concept-Cars in één Keer

Coronapocalyps-bestendig: De UAZ 452 Bukhanka (incl. Video’s)