Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
GN1NAgDG6oM

Wie vandaag door Gent wandelt, zal zien dat er aan de Lammerstraat dakwerkzaamheden worden uitgevoerd aan het zogenaamde ‘Wintercircus’. In 2022 zullen er opnieuw culturele voorstelling plaatsvinden, maar tot 25 jaar geleden herbergde dit gebouw verrassend genoeg ontelbare klassieke wagens.

Het Gentse Wintercircus kent een bewogen geschiedenis. Exact 100 jaar geleden werd het om te beginnen verwoest door een brand. Kort daarna werd het gebouw heropgebouwd om niet enkel als circus gebruikt te worden, maar ook onderdak te bieden aan allerhande voorstellingen. In ’44 sloot het vervolgens de deuren als amusementstempel en werd het omgevormd tot een garage die uitgebaat werd door de familie Mahy. Straffer nog, Ghislain Mahy droomde oorspronkelijk van een nog imposanter Gents icoon, het Gravensteen, dat voor WOII nog als textielfabriek werd gebruikt.

Toch werd het Wintercicus vervolgens de grootste en belangrijkste autoshowroom van België. Met in de centrale hal een Zeppelingondel en een vliegtuig dat dienst deed als luchter voorzien met TL-verlichting. Toen ook dat verhaal in 1978 een einde kwam, werd het opvallende pand gebruikt als werkplaats en opslagplaats voor de riante collectie van circa 1000 wagens van de familie Mahy.

Vanaf ’85 krijgen flink wat pareltjes uit de collectie Mahy vervolgens onderdak in Autoworld Brussel, nadat eerst nog een locatie in Houthalen werd uitgeprobeerd. In de tweede helft van de jaren ’90 loopt de vergunning van de familie Mahy af voor hun activiteiten in het Wintercircus en komt het historisch gebouw leeg te staan. Een vervangende ruimte wordt gevonden in het Waalse Leuze-en-Hainaut, waarna het drie jaar duurt om de meer dan 700 resterende wagens uit Gent over te brengen. Sinds 2000 kan men daar in museum ‘Manymobiles, musée de l’auto’ circa 1.000 klassiekers gaan bewonderen.

In bovenstaande reportage zien we beelden van het originele bezoek van Paul Jambers anno ’93 aan het Wintercircus, alsook zijn vervolgbezoek uit 2012 aan de erfgenamen van de Ghislain Mahy. Nostalgische taferelen om in het achterhoofd te houden als je vanaf 2022 naar concerten in het vernieuwde Wintercircus gaat kijken.