Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 sporadisch blijven serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Thunder Man – The Don Aronow Story – Youtube

Speciaal voor zij die twijfelen aan het realisme van de tv-reeks Miami Vice, met de drugssmokkel middels speedboten, is er de documentaire Thunder Man. Die vertelt gedurende een klein uur het verhaal van Don Aronow, een begenadigd ontwerper van speedboten. Maar niet enkel bootracers en de rich & famous (zoals Sultans en presidenten) toonden interesse in ‘s mans kunsten… Eind jaren ’80 werd Aronow in Miami doodgeschoten in zijn auto, wat aanleiding gaf tot een lang en mysterieus moordonderzoek dat tot meer vragen dan antwoorden leidde. Dat verhaal gaf op zijn beurt in 2018 aanleiding tot de film Speed Kills, met John Travolta.

– Stijn Braes, Freelancer

R.I.P. Chuck Yeager, The Man Who Broke The Sound Barrier – Hodinkee

Roland D’Ieteren is lang niet de enige die ons de afgelopen week verlaten heeft. Over de plas werd er afscheid genomen van Chuck Yeager, de piloot die in 1948 als eerste door de geluidsmuur ging met een Bell X-1 ‘Rocket Plane’. Dat hij daags ervoor twee ribben had gebroken door van zijn paard te vallen, vertelde hij er voor de zekerheid niet bij. Tijdsgenoten zagen Yeager dan ook als een durfal, wat de toppiloot op zijn beurt tegensprak in zijn memoires: “I was always afraid of dying. Always. It was my fear that made me learn everything I could about my airplane and my emergency equipment, and kept me flying respectful of my machine and always alert in the cockpit.” Niettemin blijft het een mirakel dat een man die het lot zo vaak tartte uiteindelijk 97 zou worden.

– Ken Divjak, Coördinator

Top 2000 a gogo – Youtube

Wereldhits die eindeloos door je strot geramd worden, een mens zou voor minder de commerciële radio afzetten. Toch is het niet altijd een evidentie geweest dat deze songs het uiteindelijk tot wereldhit zouden schoppen. In de schitterende reeks minidocu’s van Top 2000 A Gogo, getuigen de producers en bandleden van hun (lijdens)weg naar de top van de hitparade. Van Fatboy Slim over Alice Cooper tot Jean Michel Jarre, het hele lot komt aan bod!

– Bert Claes, Fotograaf

Divers discover Nazi WW2 enigma machine in Baltic Sea – Reuters

enigma Hoewel ze in opdracht van het WWF op zoek waren naar verloren geraakte en gedumpte visnetten in de Baltische Zee, stoten een drietal Duitse duikers afgelopen week op een geheel andere vondst: een zeldzaam overgebleven Enigma codeermachine uit WO II. De geheimzinnige typemachine speelde een sleutelrol in de communicatiestrategie van de nazi’s en werd lange tijd onkraakbaar geacht, tot een drietal Poolse wetenschappers (Marian Jerzy Rejewski, Zygalski en Henrik Różycki) het tegendeel bewezen door de sleutel te kraken en de geallieerden zo op weg te zetten naar de overwinning.

Pieter Ameye – Freelancer

How Microsoft Flight Simulator Recreated Our Entire Planet – Youtube

In een jaar waarin we nauwelijks kunnen reizen, kwam de nieuwe Flight Simulator voor velen als een heuse zegen. In de nieuwe versie, die gerust als een technisch huzarenstukje gezien mag worden, kan je namelijk echt de volledige wereld afreizen. Hoe de ontwikkelaars van Microsoft daarin geslaagd zijn, onthult documentairemaker Noclip middels een blik achter de schermen van deze nooit eerder vertoonde prestatie. Bovendien komt niet alleen de technische kant, maar ook de menselijke zijde van de ontwikkeling komt aan bod. Een aanrader!

– Gaëtan Massun, Freelancer

MEER LEZEN

Buiten de Rijlijn: Week 46

Buiten De Rijlijn: Week 39

Buiten De Rijlijn: Week 36