Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De 992-generatie van de 911 werd 2 jaar geleden tijdens het salon van LA voorgesteld aan het grote publiek. Zoals altijd breidt het gamma daarna gestaag uit. Nadat recent de nieuwe GT3 in preview werd getoond, gaat nu ook het doek van de GT3 Cup in dee aanloop naar een nieuw raceseizoen.

De 911 GT3 Cup kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1 april 1990, toen op het circuit van Zolder 40 identieke 911’s (generatie 964) stonden te trappelen om de strijd met elkaar aan te gaan. Deze initieel Duitse Carrera Cup kreeg later navolging in vele landen – met zelfs een Porsche Carrera Cup BeNeLux – en er kwam eveneens een Supercup, waarvan de races een plekje in het voorprogramma kregen van een flink aantal F1-races. Daarenboven werden deze snelle en solide racers ook duchtig ingezet in bijvoorbeeld de 24 uur van Spa of de 24 uur van de Nürburgring.

Zwanenhals

De basis voor deze monomerkenrace was initieel de 911 Carrera 2 of Carrera RS. Vanaf de 911 996 werd de GT3 geïntroduceerd om die eer over te nemen. De jaren streken voorbij en 996, 997 en 991 – met bij elke generatie een tussentijdse facelift – losten elkaar af. Goed voor 4.251 exemplaren in totaal, een record voor een racewagen. Anno 2021 zal daar een nieuw hoofdstuk aan worden toegevoegd, met de 911 992 GT3 Cup.

Om de liefhebbers gerust te stellen: er zal weinig veranderen aan de eigenschappen van deze racewagen. De motor blijft een atmosferische flat-6 en dus een akoestisch pareltje, met nu 4-liter en 510 pk bij 8.400 toeren. Lees: 25 wilde paarden extra. De versnellingsbak is nog steeds sequentieel (sinds de 997) en het gewicht blijft beperkt. In totaal zet de nieuweling 1260 kg op de weegschaal. Dat is weliswaar 35 kg meer dan de uitgaande racer, het zou te wijten zijn aan structurele verstevigingen aan de veiligheidskooi. Meer goed nieuws is er te vinden aan de voorophanging die zijn mosterd is gaan halen bij de performantere RSR. Op de koop toe zou ook de ergonomie van de bestuurderspost zijn verbeterd.

Net als de nieuwe GT3 zal ook deze Cup een zwevende achterspoiler met ‘zwanenhals-steunen’ krijgen, om de luchtstroom onder de spoiler te vrijwaren. Het koetswerk van de Cup doet echter nog wat massiever en ‘Turbo-achtig’ aan, dankzij bijkomende wielkastverbredingen vooraan en de heupen met luchtinlaten achteraan. Al deze aanpassingen samen zouden moeten resulteren in een reductie van de gemiddelde rondetijd met 1%.

E-fuel

De nieuwe GT3 Cup tracht niet alleen sneller te zijn, maar ook ecologischer. Hij is van meet af aan ontwikkeld om ook op synthetische brandstof te rijden. Porsche zet sinds enige tijd in op dergelijke e-fuels om zo verbrandingsmotoren een lagere CO2-uitstoot te geven. Zo’n synthetische brandstof wordt gemaakt door CO2 uit de lucht met ‘groene’ waterstof te combineren om daaruit synthetische methanol te destilleren. Ook oudere wagens van het merk zouden zo ‘future proof’ kunnen worden gemaakt, onafhankelijk van het aanbod aan fossiele brandstoffen.

De prijs van al dat fraais? 225.000 euro zonder belastingen. Een flinke som geld, maar anderzijds een peulschil voor een rasechte racer. Een 911 RSR kost bijvoorbeeld het viervoudige terwijl die GT-races heus niet spannender en leuker om kijken zijn dan de gemiddelde Supercup race…

Vanaf 2021 zal de 992 GT3 Cup te bewonderen vallen in flink wat raceklassen over heel de wereld. Kleinere competities rijden evenwel vaak nog even door met het oude type, dus de 991 GT3 Cup is zeker nog niet dood en begraven.

MEER LEZEN:

Porsche Unseen: Fotoboek geeft inkijk in de Hersenspinsels van Porsche’s Designafdeling

Geestelijke vader van Rik Ringers overleden

Test: Porsche 911 Carrera 2 (992) (2020)