Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vandaag mogen de rallyraidfans in hun handen wrijven, want de illustere Dakar gaat weer van start. Nieuw voor dit jaar is de speciale Classic-categorie voor kranige oudjes uit de jaren ’80 en ’90, waaronder een Belgische 911 met een vrouwelijke equipe.

De Dakar is aan zijn 43ste editie toe en doet voor de tweede keer op rij Saudi-Arabië aan. Zoveel jaren rally impliceert ook dat er veel oud materiaal ergens staat te rusten/roesten, wat de organisatie dan weer gemotiveerd heeft om daarmee aan de slag te gaan. Sinds dit jaar is er zodoende een Classic-categorie bijgekomen, om zandduivels van 20 tot goed 40 jaar oud nog eens deftig uit te laten. Bovendien krijgen de kranige oudjes 12 afzonderlijke routes voor de terreinbanden geworpen, opdat oud en nieuw materiaal elkaar niet voor de wielen rijdt.

Amy Lerner (VS) en Sara Bossaert (BE)

Nog beter nieuws is dat er ook een fraaie Belgische klassieker aan de start verschijnt. Twee dames, de Amerikaanse Amy Lerner en de Belgische Sara Bossaert, nemen plaats in een Porsche 911 3.0 SC met Belgische nummerplaten. Deze Elfer van Team Lerner brengt daarmee ode aan de ‘Rothmans’ 911 (953) die de Parijs-Dakar van 1984 op zijn naam schreef.

De reguliere rijders van de Dakar krijgen in deze editie 7.646 stevige kilometers voorgeschoteld. Op 15 januari kennen we de winnaars in de diverse klassen. Bij de auto’s lijkt het alvast (opnieuw) en strijd te gaan worden tussen Toyota en Mini, met misschien BRX Prodrive als derde hond. De topsnelheid bij de auto’s is trouwens gelimiteerd op… 180 km/u (!), spektakel verzekerd dus!

Bij de collega’s van Rallymaniacs kan je de Dakar tijdens de komende weken op de voet blijven volgen.

MEER LEZEN

’86 Parijs-Dakar per Porsche 959

Docu op zondag: Dakar 1985

Dakar 2016 in 20 sprekende beelden