Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Met de vierzitter Gemera zal Koenigsegg weldra een nokkenasloze motor in productie brengen. Maar voor Wesley Kagan, een handige Amerikaanse YouTuber, heeft de revolutionaire technologie al lang genoeg op zich laten wachten. Waardoor hij met het principe van het systeem dan maar zelf aan de slag is gegaan. Met succes overigens.

Hoewel meerdere bedrijven doorheen de jaren geëxperimenteerd hebben met het idee van een nokkenasloze motor, is het idee tot op heden niet commercieel doorgebroken. Nochtans biedt het concept alleen maar voordelen, want het maakt de motor niet alleen lichter en efficiënter dankzij een verminderde roterende massa, maar ook krachtiger én zuiniger vanwege de eindeloze mogelijkheden in het sturen van de in- en uitlaatkleppen.

freevalve 2

Ruim 5 jaar geleden had Christian von Koenigsegg al een bewezen prototype in de vorm van ‘s mans persoonlijke Saab 9/5. Maar tot interesse of productieplannen van klassieke OEMs kwam het evenwel niet. Volgens ingenieurs was de technologie immers te moeilijk en te fragiel, terwijl klassieke (variabele) nokkenassen nog net voldoende versatiel en bedrijfszeker waren om op grote schaal geproduceerd te worden.

Mechanische speurtocht

Met de Koenigsegg Gemera wil Koenigsegg vanaf volgend jaar nu eindelijk het tegendeel bewijzen. De plug-in hybride hypercar krijgt immers als eerste ‘productieauto’ de bewuste Freevalve-technologie aan boord waardoor de gekke Zweden maar liefst 600 pk en 600 Nm koppel hebben weten puren uit een in-huis gebouwde tweeliter driecilinder turbo. Of andere OEMs zullen volgen is nog maar de vraag. Maar het concept biedt zeker voordelen en is bovendien relatief eenvoudig retrofitbaar op bestaande verbrandingsmotoren. Althans dat wil de theorie.

freevalve

Theorie waarmee Wesley Kagan aan de slag is gegaan, en wel op een eerste generatie Mazda MX-5. Niet toevallig von Koenigsegg’s eerste auto. Hoewel Kagan zich naar eigen zeggen slechts bovengemiddeld handig noemt, is de spitsvondige Amerikaan er intussen wel in geslaagd om de klassieke atmosferische 1.6 om te bouwen naar Freevalve-spec. Het relaas van zijn mechanische speurtocht volg je aan de hand van een tweedelige serie.

MEER LEZEN

Freevalve: De nokkenasloze motor van Koenigsegg

Koenigsegg Gemera: Innovatie van het jaar?

Rijtechnieken (3): Kijktechniek