Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Na de aankondiging dat BRM V16 opnieuw in productie gaat, geeft British Racing Motors nu meer details over de reïncarnatie va de unieke racewagen.

Met zijn 8 liter, 16 cilinders, 4 nokkenassen en 64 kleppen zou Bugatti’s Chiron een van de meest smakelijk klinkende vierwielers op de planeet moeten zijn. Maar minder is waar. Deels gefnuikt door het gebruik van zijn 4 turboladers, 2 voor in de lage en 2 voor in de hoge toerentallen, produceert de Chiron, net als zijn voorganger Veyron, een behoorlijk teleurstellende soundtrack. Zeker gezien het technisch vernuft aan boord.

BRMV16FangioSilverstone1953

Dat 16 cilinders niet noodzakelijk flauw hoeven te klinken wisten ze 70 jaar geleden al. Met als exponent de BRM Type 15 Mk1 V16. Het was een van de eerste F1 bolides ooit en technisch/motorisch ook een van de meest indrukwekkende. Zijn motor was nauwelijks 1,5-liter groot maar spinde wel tot ruim 12.000 tpm en produceerde daarbij een geclaimde 600 pk. Maar vooral ook een unieke geluidssignatuur die ook vandaag nog tot de verbeelding spreekt. Zeker door diegenen die ooit de eer en het genoeg hadden om het origineel te mogen horen en aanschouwen.

Bernie Ecclestone

En laat net dat de insteek zijn van de 81e jarige John Owen, kleinzoon van Sir Alfred Owen, de bezieler van het originele en op en top Brits excentrieke project. Want speciaal voor de 70e verjaardag van de Type 15 Mk1 besliste Owen om de V16 terug tot leven te wekken in een op drie exemplaren gelimiteerde exacte recreatie van het origineel, waarvan slechts drie exemplaren zijn overgebleven. Een daarvan in het bezit van ex-F1 goeroe Bernie Ecclestone.

4V16coolingMedRes

BRMV161950PalaceHouseBRMV16atGoodwood1952

Omdat de techniek niet is blijven stilstaan zullen de nieuwgeboren licht geüpdatet worden met het oog op extra ‘gebruiksgemak’. Al is die term, ondanks de toevoeging van moderne CNC-processen en extra voorverwarmingselementen (Scrabble-tip?), behoorlijk relatief. De V16 blijft immers ook vandaag nog extreem complex wat betreft concept en constructie.

Methanol en aceton

Dat valt ook af te leiden aan de hand van het uniek mengsel waarop de zestiencilinder loopt. Als in een uiterst explosief mengsel van Ron 98, racebenzine, methanol en aceton. Een cocktail die letterlijk en figuurlijk vuurwerk levert. Zeker in combinatie met 16 atmosferisch gevoede cilinder – al werk het team intussen ook aan nog krachtigere gesuperchargede versie.

Momenteel wordt volop getest met de eerste variant, en wel door de specialisten van Hall and Hall. Deze namen een van de originele blokken onder handen, kwestie van de nodige kennis te kunnen opdoen, en bliezen deze zopas tot leven met spectaculair resultaat. Getuige daarvan een korte maar krachtige video-impressie die doet dromen van meer. Zelf mikken zijn bezielers op het aanstaande Goodwood Festival Of Speed. Al is het nog maar de vraag of, en vooral wanneer, dat dit jaar zal kunnen doorgaan.

MEER LEZEN

Herrezen: de BRM V16 Type 15 gaat na 70 jaar opnieuw in productie

DS en BRM: Een huwelijk à la Française

Raceklassiekers, deel 3: BRM V16