Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
gc3Xg75vjYo

Uithoudingskoersen in 2024 hebben één ding gemeen: grillige weersomstandigheden die de wedstrijd op zijn kop zetten. Gelukkig geen toestanden zoals eerder dit jaar op de Nürburgring, maar het voorspelde onweer in de nacht kwam er. Het maakte van deze 100e editie van de 24 uur van Spa wederom een klassieker, al was het maar omdat een Belgisch team op zondagmiddag triomfeerde in een uiterst competitief startveld.

Zaterdagmiddag was er nog geen teken aan de wand van wat ging komen: onder een stralende hemel werd het startveld van zevenenzestig GT3-wagens los gelaten voor een dubbeltje rond de klok. De pole houdende Lamborghini van Grasser Racing trok meteen hard van leer, en sloeg er in een een gat te slaan met zijn achtervolgers. De Mann-Filter Mercedes was echter nooit ver weg, en kon zich na een half uur koers terug naar voor werken en de kop overnemen.

Vraagtekens

Na anderhalf uur racen reed Lucas Auer in de Mann-Filter Mercedes echter tegen een lekke band aan, en moest de leiding laten doorschuiven naar de AF-Corse Ferrari Davide Rigon. Een reeks incidenten en neutralisaties volgden in de vooravond, met als dieptepunt de zware aanrijding tussen de Ferrari n°333 en de Porsche n° 61. Een crash die vraagtekens doet oproepen over sommige piloten. Ondanks de vele gele vlaggen die er gezwaaid werden, raasden enkele auto’s aan racesnelheid voorbij de crashsite, met alle gevolgen van dien.

Rigon werd uit de leiderspositie geholpen door een overmoedige actie van Rossi, waardoor Sorensen in de Comtoyou Aston-Martin de P1 in handen kreeg. De eerste regen begon zijn intrede te doen, en die zorgde voor onvoorziene pitstops, leiderswissels, en enkele incidenten. Ondanks dat, was de situatie nog doenbaar, en bleef de wedstrijd doorgaan onder groen vlag. Naarmate we dichter tegen de klok van middernacht aan kropen, begonnen de weergoden zich steeds harder te laten gelden.

Onweer

Rond de klok van 22u30 barstte het verwachte onweer volledige los, en moest de wedstrijd geneutraliseerd worden. De omstandigheden waren zeer slecht, maar de wedstrijdleiding besloot om te blijven rijden achter de safety car, hetgeen de beste situatie was om de piloten alert te houden in de veranderlijke omstandigheden. Pas rond de klok van 1u30 uur in de nacht werd de situatie veilig genoeg bevonden om de neutralisatie op te heffen, en wedstrijd terug te laten hervatten.

In de nacht viel de opgave na een door incidenten geplaagde wedstrijd voor de Mann-Filter Mercedes, en moest ook de één van de Walkenhorst Aston’s opgeven na een flinke smak in de bandenstapels. De omstandigheden bleven verraderlijk, met een baan die regelmatig leek op te drogen, om dan opnieuw gezegend te worden door een volgende regenbui. Bij het vallen van de ochtend had de pole-houdende Grasser Racing Lamborghini van Frank Perera de leiding terug genomen, nipt voor de Porsche van Pure Rxcing.

Belgisch team

De Porsche zou niet lang meer meestrijden voor de top-posities, want omstreeks 9u30 in de ochtend schoot Joel Sturm rechtdoor in Blanchimont, en smakte loeihard de bandenmuur in. Na de neutralisatie kwam de BMW van Max Hesse aan de leiding te liggen, met de AF Corse Ferrari van Pier Guidi in zijn zog. De PRO-crew van het Belgische Comtoyou Racing sloten de top drie af in hun Aston-Martin. Hiermee zouden de drie grote kanshebbers voor de zege vastgelegd zijn.

Met nog 48 minuten op de klok, dook de leidende Ferrari van AF Corse een laatste keer de pitstraat in… om daar op de gestrande n°33 Lamborghini van Grasser Racing te stoten. Een tergend lange minuut ging verloren om de Lambo weg te slepen, en dat kostte de Italianen de leiding in de race. Zodoende kon Drudi in de Comtoyou Aston Martin de leiding over nemen. Na deze nagelbijtende slotfase triomfeerde er eindelijk nog eens een Belgisch team in de 24 uur van Spa, en mocht Aston-Martin zijn eerste grote winst in de GT3-racerij sinds 2018 vieren.

We moeten zelf nog even bekomen van de nasleep van de uithoudingsrace, die alles wat het in zich had naar ons toe smeet. Later deze week komt de fotospecial van deze slag om de Ardennen naar de website, maar in afwachting kunnen jullie alvast de recap van de race bekijken op onderstaande link!