Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Toen we eind vorig jaar de details van het Europese kenteken publiceerden, was het onbekend wat er met de gepersonaliseerde combinaties zou gebeuren. Vier maanden later zijn de details nog niet in het Belgische Staatsblad verschenen, maar ziet het ernaar uit dat de liefhebbers van XXX-666 vanaf 1 juli het verplichte indexcijfer ‘9’ op hun kenteken moeten tolereren…

gepersonaliseerdekentekens

Dit staat er op de petitiewebsite van GepersonaliseerdeNummerplaat.be te lezen:

Geachte heer,

[…] Wanneer u na de definitieve invoering van de Europese kentekenplaat [op 01.07.2010] uw wagen [met gepersonaliseerd kenteken] verkoopt of overdraagt aan een derde persoon en u zelf een nieuw of ander voertuig in gebruik neemt, dan zal u uw oude gepersonaliseerde nummerplaat moeten inruilen voor een nieuwe gepersonaliseerde nummerplaat naar Europees model. Deze zal tevens dezelfde combinatie bevatten zoals uw oude nummerplaat, met name 3 letters en 3 cijfers (of met 5 karakters), maar deze zal voorafgegaan worden door het indexcijfer 9 (= het indexcijfer dat wordt gebruikt voor de aanduiding van gepersonaliseerde nummerplaten).

Met vriendelijke groeten,

Raadgever | Conseiller | Staatssecretariaat voor Mobiliteit

Kortom: zolang het inschrijvingsbewijs van het gepersonaliseerde kenteken ongewijzigd blijft, is er niets aan de hand. Maar van zodra de DIV een aanpassing op die roze kaart doorvoert, krijgt de combinatie automatisch een 9. vooraan toegevoegd waardoor XXX-666 plotsklaps 9.XXX-666 wordt. Tot groot ongenoegen van zij die er 620€ (zes karakters) of 874€ (vijf karakters) voor neergeteld hebben welteverstaan.

En hoewel wij de laatsten zijn om dat bedrag niet aan benzine te spenderen, hebben we alle begrip voor de misnoegdheid van de eigenaars van zo’n kenteken. Het bericht op GepersonaliseerdeNummerplaat.be dateert immers van 24 februari jongstleden, wat ons doet vermoeden dat er mensen zijn die tot vandaag geld neertellen voor een kenteken dat vanaf 1 juli 2010 niet meer ongewijzigd overdraagbaar is. Want op de website van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit staat er nog altijd geen waarschuwing of vermelding van de geplande wijzigingen…

[De Petitie ‘tegen’ teken je hier – Foto: Autospotter]