Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Vergaan en vergeten maar door de overstromingen in de Ardennen weer helemaal terug: de A601-snelweg die tegenwoordig over zijn totale lengte als stort gebruikt wordt.

Snelwegen komen niet vaak aan bod op DRIVR, om de eenvoudige reden dat je als petrolhead niet echt wild wordt van brede linten asfalt. Met uitzondering van enkele klaverbladen of slingerende op- of afritten valt er immers weinig plezier te rapen. Niettemin willen we jullie de tragische levensloop van de A601 niet onthouden. Wat immers begon als een handige shortcut van en naar Luik, eindigde in een afgesloten snelweg die door de overstromingen recentelijk zelfs tot vuilnisbelt werd gedegradeerd.

Spa-Francorchamps

Door zijn lengte van slechts 5 kilometer was je de A601 voorbij eer je het wel en goed besefte. Nochtans was het een erg nuttig strookje asfalt dat een snelle verbinding vormde tussen de E313 en de E25/E40/E42. Best handig voor de vele liefhebbers die richting het circuit van Spa-Francorchamps of de leukere wegen in de Ardennen/Hoge Venen trokken. Het internationaal verkeer vond er dan weer een handige manier in om de haven van Antwerpen vlot met Duitsland te verbinden.

De A601 werd al in 1964 opengesteld en was er dus snel bij. Van snelwegen als de A2/E314 was er bijvoorbeeld toen nog geen sprake. Jarenlang kon men zo vlot richting Ardennen karren, waarbij de laatste bocht richting Luik -een wat scherpere linkse- zelfs plezierig om nemen was op (snelweg)snelheid. In 2013 werd de nauwelijks onderhouden A601 echter herleid tot één vak in beide richtingen en een jaar later werd de snelweg zelfs definitief gesloten. Wie sindsdien richting zuidoosten moet, dient 4 kilometer om te rijden en de ‘Échangeur de Vottem’ te gebruiken, met vaak bijkomend fileleed tot gevolg.

Overstromingen

Initieel was er budget voorzien om vanaf 2019 aan een renovatie te starten, maar dat werd snel op de lange baan geschoven (zijnde 2020-2026). Zo raakte de A601 gaandeweg overwoekerd en vielen er in de plaats van auto’s vooral dieren te spotten. Na de tragische overstromingen van afgelopen juli bleek het evenwel een ideale plek om afval te dumpen. Veel afval, want na amper één dag was dit stuk verlaten snelweg van 5 kilometer al over één rijstrook gevuld met puin. De dag dat we opnieuw over de A601 richting Ardennen kunnen rijden, lijkt daardoor verder weg dan ooit tevoren.

MEER LEZEN:

Wallonië wordt een grote LEZ vanaf 2023

Nieuwe Vlaamse WLTP-Berekeningstool voor BIV en Verkeersbelasting staat online

Boekvoorstelling: #BelgianRoads