Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bijna twee jaar nadat de Ford GT goud pakte in zijn klasse op Le Mans, mag de eerste Belgische eigenaar de zijne in ontvangst nemen. En DRIVR was erbij.

Het miezert nog wanneer we ‘s ochtends vroeg bij Fordstore Vanspringel in Waver arriveren. Terwijl de showroom wordt vrijgemaakt, stijgt de spanning voor de aankomst van Belgiës eerste Ford GT. Na een reis van meerdere weken vanuit Canada, waar de GT bij Multimatic Niche Vehicles North America (MNVNA) met de hand wordt geassembleerd, arriveert de GT uiteindelijk in een anonieme transporter op Britse platen. Vervolgens is het wachten op de eigenaar, die op zijn beurt al een slordige twee jaar op zijn Ford GT wacht. Van een moment suprême gsproken.

Ford GT Loic Deman

Die gelukkige eigenaar heet Loïc Deman: een DRIVR in hart en nieren die er niet alleen een fraaie collectie op nahoudt, maar ook regelmatig op het circuit te vinden is – bijvoorbeeld in de Historic F1 Masters achter het stuur van een Tyrrell 010 (ex-Jarier en ex-Daly). Eerder was hij ook al actief in de Belcar, Clio Cup, Radical Eurocup, Formula 3000, FIA GT2, LMP2 én FIA GT. Hij kan met andere woorden best een potje sturen, en maar goed ook.

Ford GT Loic Deman

Als eigenaar van de vorige (lees: tweede) generatie Ford GT was hij maar wat benieuwd naar de nieuwe. Net zoals alle andere aspirant-kopers vulde Deman de naar verluidt ellenlange vragenlijst in, en maakte ook een video waarin hij diende te motiveren waarom hij het verdiende om een nieuwe GT toegewezen te krijgen. Enkele weken later kreeg hij de verlossende bevestiging, waarna het speccen kon beginnen.

Ford GT Loic Deman

Ford GT Loic DemanFord GT Loic Deman

“Oorspronkelijk had ik voor Liquid Grey met zwarte racing-stripes gekozen, maar uiteindelijk hebben vrienden en kennissen mij toch overtuigd om een meer uitgesproken kleur te nemen”, aldus Deman. Het resultaat is een Gulf-blauwe GT zonder strepen die nu zal worden omgetoverd tot een look-a-like van de GT40 ‘nummer 6’ waarmee Jacky Ickx in 1969 Le Mans won. Ickx zal hem daarna trouwens persoonlijk signeren, om het plaatje af te maken.

Ford GT Loic Deman

Ford GT Loic DemanFord GT Loic Deman

Dat Ford voor een 650 pk sterke 3,5-liter EcoBoost V6 met twee turbo’s heeft geopteerd beter dan voor een klassieke V8, is voor Deman geen al te groot probleem. “Het geluid zal ongetwijfeld een stuk minder zijn, maar de motor maakt deel uit van de packaging van de nieuwe GT en zijn aerodynamica, en bijgevolg ook zijn overwinning op Le Mans. Ik kan er dus zeker mee leven, ook al heb ik de auto moeten kopen zonder hem gezien of gereden te hebben. Eenmaal ingeschreven wil ik er dus volop van genieten”, aldus Deman.

Ford GT Loic DemanFord GT Loic Deman

Ford GT Loic Deman

Over het uiteindelijke resultaat is hij trouwens meer dan te spreken, getekend met het chassisnummer ‘J031’. J staat voor het productiejaar 2018, 31 voor de zoveelste GT die Ford, of beter Multimatic, dit jaar al gebouwd heeft. Dat zouden er telkens 250 per jaar moeten worden over een periode van vier jaar. Ergo: 1000 in totaal.

Voorlopig leverde Ford slechts negen GT’s aan Europese klanten. Hoeveel er precies nog naar België zullen komen, laat Ford Belux in het midden, maar veel meer dan een tiental zullen het er niet zijn. Jammer, want het is absoluut een aanwinst voor het doorgaans saaie straatbeeld. Waarvoor dank, FoMoCo.

Foto’s: Pieter Ameye