Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Het bezoek van een smetteloze Golf I GTI aan onze redactie bleek de ideale gelegenheid om de zoomlens op een opvallend Seiko-horloge te richten. Waarom? Omdat beide door één en dezelfde man werden ontworpen, namelijk Giorgetto Giugiaro.

Net zoals Pininfarina al eens een koffiemachine tekent en Porsche zijn hand niet omdraait voor een zonnebril, durft Giugiaro te gepasten tijde een horloge te ontwerpen. Een praktijk die ingang vond onder de grootmeester zelf, toen die begin jaren ’80 een reeks chrono’s bedacht voor het Japanse Seiko. Drie van de zes Speed Masters (waar zou hij die naam gehaald hebben?) waren digitaal, de andere drie analoog – maar dus wel gebaseerd op kwartstechnologie met een batterijtje.

seiko speed master

Ripley & Bishop

Toen filmregisseur James Cameron op zijn beurt een reeks horloges zocht voor de cast van de eerste Alien(s)-film, vond hij die op de posities vijf en zes van bovenstaande poster. De mensrobot Bishop kreeg nummer zes rond de pols (Ref 7A28-6000), Sigourney Weaver het zilveren exemplaar onderaan (Ref. 7A28-7009). Het duurde dan ook niet lang vooraleer de bewuste Seiko tot Ripley werd omgedoopt, hoewel beide uurwerken veel meer door auto’s geïnspireerd waren dan door ruimtetuigen.

seiko giugiaroseiko giugiaro

Zo was de kast van de Bishop (zoals die sindsdien ook genoemd wordt) niet uitgelijnd met het bandje, om zichtbaar te blijven onder de mouw van een race-overall of een motorvest. De Ripley had dan weer een duidelijke chronofunctie, die je met de opzichtige knoppen van de assymetrische body bediende. Beide werden eind 2015 opnieuw uitgebracht, waarbij de chrono 3000 keer werd nagebouwd in het zilver en nog eens 3000 keer in het zwart – exclusief voor de Japanse markt.

VW Golf GTI mk1

seiko giugiaroseiko giugiaro

Oer-GTI

Qua kleurstelling is de SCED035, de zilveren versie, de correctere van de twee reissues. Anders hadden de knoppen van ons fotomodelletje immers geel moeten zijn. Maar kijk eens naar de combinatie met de originele Golf GTI en zeg dan zelf: de SCED037 past gewoon beter bij de overdaad aan donkere plastic die je in wagens van dat era terugvindt.

seiko giugiaro

Eén van de vijftien Alfa’s die de Car Designer of the Century uit zijn pen schudde of zelfs de BMW M1 had natuurlijk ook gekund. Maar toch is er iets wat de combinatie van Seiko en GTI onweerstaanbaar maakt, allicht omdat beide nog relatief betaalbaar zijn en vooral niet meer pretenderen dan ze effectief zijn: namelijk het oerdesign van de hot hatch en een verrassend frisse kijk op een horlogecomplicatie die zelden een stijlfeature op zich vormt.

SEIKO ‘Ripley’ SCED035 en SCED037, kwarts, 7T12 binnenwerk, 42,2 op 41,8 mm, 2 versies, waterdicht tot op 100 meter, (uitverkocht), 6000 stuks