Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
y3rHl4DH-fY

Disclaimer: Deze video bekijk je geheel op eigen risico!

Waarom is dat? Omdat de kans niet gering is dat je meteen in de zoekertjes duikt op zoek naar een van deze Lancia Thema’s met Ferrari V8 voorin. De Thema 8.32 (8 cilinders, 32 kleppen) werd voor het eerst voorgesteld op het Salon van Turijn in 1986 en is, naast de Stratos, de enige officiële niet-Ferrari met een motor uit Maranello. De bewuste V8 vind je ook in de Ferrari 308 en Mondial Quattrovalvole, maar werd voor de Thema 8.32 onder andere aangepast met een klassieke krukas en een verschillend ontstekingspatroon voor extra koppel onderin.

De 215 pk sterke Thema 8.32 kon daarmee, via een handgeschakelde Ferrari-vijfbak, in 6,8 s naar de 100 sprinten en naar een topsnelheid van 240 km/h. Bijzonder verdienstelijk voor die tijd. Het was ook de eerste productieauto die over een elektronisch wegklapbare spoiler beschikte. Verdeeld over twee series bouwde Lancia uiteindelijk zo’n 3.971 exemplaren.