Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
8fDwCaAgb3Q

Jaguar heeft zijn pijlsnelle sedan nog eens over de Nordschleife gejaagd om te zien waar de 600 pk sterke XE nu écht tot in staat is.

Nochtans had de Project 8 het ronderecord voor productiesedans reeds op zak met een tijd van 7 min 21,2 s. Goed voor een gat van maar liefst 5 s op de tweede in rang, Mercedes-AMG GT 63 S 4-Door (rijtest). Niettegenstaande waren de ingenieurs nog niet tevreden daar ze het originele record in suboptimale omstandigheden hadden moeten rijden en dus zeker nog sneller konden gaan.

280617xesvproject803

Hoeveel sneller dan? 2,8 s om precies te zijn. Of een totaaltijd van 7 min 18,4 s. Niet meteen een wereld van verschil. Maar op die manier wel even snel als toen het Duitse weekblad Sport Auto in 2017 een 991 GT3 over de ‘Ring joeg. Dat de vierdeurs Jag dus even goed weet te doen spreekt boekdelen. Ook al gaat het dan om de meest agressieve variant zonder een achterbank en met een rolkooi waardoor de allersnelste Project 8 niet meteen veel praktischer is dan de Porsche.

280617xesvproject890

Daarom was het misschien wel interessant geweest om te weten welke tijd de zopas gelanceerde Touring-variant van de Project 8 uit zijn Pilot Sport Cup 2 R’s zou kunnen schudden. Al onderschatten we de toegevoegde waarde van de voorste splitter en achterspoiler uiteraard niet. De echte winst zit hem vermoedelijk vooral in de verbeterde temperatuuromstandigheden, waardoor het plakkerige rubber nog meer tot zijn recht kon komen.

Jaguar hoopt in de eerste plaats dat het helpt om de bijzondere sedan beter te begrijpen. Want ondanks zijn verbluffende prestaties heeft het alle moeite gehad om de auto aan de man/vrouw te brengen. Nochtans is de productie beperkt tot 300 exemplaren (inclusief de op 15 exemplaren gelimiteerde Touring-variant). Al zit zijn prijskaartje van toch al gauw 185.000 euro daar uiteraard ook voor iets tussen.