Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Facts You Should Know About Concorde – Youtube.com

concordeIn de driedelige reeks Facts You Should Know About Concorde neemt ‘Captain Joe’ je mee achter de schermen van Concorde. Het supersonische passagiersvliegtuig is en blijft een tot de verbeelding sprekende technische tour de force, waarvan de ontwikkeling eind jaren ’50 werd ingeluid. Dat Concorde na vele jaren er toch is gekomen is opvallend. Al was het maar omdat de ingenieurs het met zo goed als geen computers of andere elektronica moesten doen, en zich dus hoofdzakelijk baseerden op pure fysica en andere wiskundige rekenmodellen. Geen sinecure gezien de vele obstakels op weg naar succes.

– Pieter Ameye, Coördinator

Het Fort van Eben-Emael: Het Verhaal van een bliksemsnelle Verovering en Duitse Geheimdoenerij – VRTNWS

Met de herdenking van 75 jaar vrede in onze contreien, krijgt WOII deze dagen opnieuw veel aandacht. Eén locatie die daarbij steevast wordt vergeten, is het fort van Eben-Emael. Dit Belgische fort, dat de Duitsers aan de Maas had moeten ophouden, werd op korte tijd gedegradeerd van ‘oninneembaar’ tot ‘Belgenmop’. Zonder openlijke oorlogsverklaring landde de vijand in de vroege uurtjes van 10 mei 1940 met zweefvliegers op het dak. Voor het machtige fort goed wist wat er gaande was, was het reeds blind en doof gemaakt. Het Duitse leger was oppertrots op deze prestatie maar hield het gebruik van innovaties als ‘holle ladingen’ angstvallig geheim. Van zodra de musea weer opengaan, is het indrukwekkende Eben-Emael meer dan een bezoekje waard.

– Stijn Braes, Freelancer

De 8 beste Podcasts voor Muziekliefhebbers – UitInVlaanderen

Je zal dezer dagen maar verantwoordelijk zijn voor de content op UitInVlaanderen, het overheidsplatform dat (normaliter) alle uit-tips netjes op een rij zet. Gelukkig blijkt de redactie creatief genoeg om het tijdens de lockdown over een andere boeg te gooien, zoals deze lijst van De 8 beste Podcasts voor Muziekliefhebbers bewijst. Stuk voor stuk Vlaamse producties, nota bene, met alleen ‘De Castraten: Vergeten Kunstenaars’ als vreemde eend in de bijt. De rest van de selectie ziet er ideaal uit om een zonnig weekend in de tuin te spenderen.

– Ken Divjak, Oprichter

CCDA Tafelrally – ccda.eu

Net als alle andere sporten is ook de autosport in lockdown. E-sports kennen dan ook een gigantische groei en worden volwassen en alsmaar professioneler. Het fenomeen van virtueel racen is echter niet nieuw. In 1973 waren het niet de piloten maar wel de auto’s die moesten binnenblijven, vanwege de oliecrisis. Rallylegende Gilbert Stapelaere begon daarom met een tafelrally-kampioenschap. Lees er alles over en probeer zelf de 16 proeven, een goede voorbereiding op onze (uigestelde) DRIVR-rit!

– Koen De Beer,  Freelancer

FOR SALE: 1958 Lockheed C-130A Hercules – Barnfinds.com

Dat je een serieus uit de kluiten gewassen schuur nodig hebt om deze in te parkeren! Dit gedemilitariseerde exemplaar van het alom gekende C-130 transportvliegtuig, overigens het enige in zijn soort, kan de jouwe zijn voor een schamele 1,3 miljoen dollar. Ideaal voor de gegoede verzamelaar die snel ter plaatse wil zijn met een collectie klassiekers, of gewoon omdat het kan natuurlijk. Plan wel even een groot onderhoud in, waarbij het hele ding zowat gedemonteerd moet worden. Je lokale garagist gaat je allicht niet kunnen helpen, maar met de juiste connecties en nog een miljoen erbij moet het zeker lukken.

– Bert Claes – Fotograaf

MEER LEZEN

BDR Week 19: 30 Jaar Miami Vice, Publieke Kunst in Antwerpen en V-Dag volgens Goodwood

BDR Week 18: Golden Age Comics, 31 jaar na Tsjernobyl en een Liveconcert

BDR Week 17: Een Muziekdocumentaire, de Antwerpse Spelen en Bezigheidstherapie voor Bengels