Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

De naar Victor Gauntlett genaamde one-off Aston is een amalgaam van One-77, Vulcan en Valkyrie – bedoeld om de jukebox nog eens aan te zwengelen in Gaydon.

Aston Martin verraste vriend en vijand op het Concours of Elegance te Londen afgelopen weekend. Niet door een zoveelste managementswissel aan te kondigen, maar wel door een unieke creatie te onthullen van de Q-afdeling: de naar het gelijknamige personage uit de Bond-films genaamde divisie die de unieke stukken maakt in Gaydon. En of de dreigende Victor die accolade waard is, door zowel qua vorm als in naam naar de brute V8 Vantages van de jaren ’80 en ’90 te verwijzen. Victor Gauntlett stond toentertijd namelijk aan het hoofd van de immer weifelende sportwagenbouwer.

Valkyrie, Vulcan en One-77

De Victor haalt zijn mosterd dus bij drie toppers uit het recente Aston-verleden: de Valkyrie, de Vulcan en de One-77. Van die laatste leent het prototype zijn (weliswaar aangepast) monocoque chassis uit carbon, alsook diens 7,3-liter grote atmosferische V12. Dankzij een ommetje bij Cosworth produceert dat blok ditmaal 836 atmosferische pk’s in plaats van 750, terwijl de Victor ook nog eens een stuk lichter is. De flipperautomaat van de One-77 is trouwens ook vervangen door een manuele zesbak mét racekoppeling.

Van de Valkyrie krijgt de Mustang-lookalike dan weer binnenboorddempers- en veren. De karrenwielen zijn uniek en bovendien voorzien van een centrale moer om de link met de motorsport te onderstrepen. Daarachter schuilen gigantische remmen van Brembo, natuurlijk carbon-keramisch van samenstelling. En vanbinnen komt ook de Vulcan-link tot uiting, met een stuurtje dat zo uit de circuitspecial lijkt weggeplukt.

AstonMartinVictor

Nobele onbekende

Wie met al dat geweld aan de haal is gegaan en hoeveel hij (of zij) ervoor heeft neergeteld, is niet bekend gemaakt door Aston. Bij nader inzicht bestaat er zelfs geen persbericht van Victor, of officiële foto’s. Al maakte dat de verrassingslancering er zeker niet minder op. Integedeel zelfs, na maanden van negatieve berichtgeving is het haast opbeurend om nog eens goed nieuws uit Gaydon te kunnen brengen. Op hoop van zegen dat de recent gelanceerde DBX die trend mag doorzetten.

MEER LEZEN:

Officieel: Aston Martin V12 Speedster

Aston Martin toont DBS Superleggera ‘Concorde’

Déjà Vu: Aston Martin DBS GT Zagato (2019)