Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
N7lD0PQBvg4

Chris Harris heeft al vele watertjes doorzwommen. En toch was zijn overstap naar Top Gear een gewaagde keuze. In een tweedelig interview met Jonny Smith is hij openhartig over deze moeilijke periode, zijn afgeschermde privéleven, zijn crashes én over zijn voorliefde voor wagens zonder waarde (die achteraf nooit zo waardeloos blijken te zijn).

Jonny Smith kennen we nog van zijn tijd bij Fifth Gear. Vandaag de dag gaat hij met zijn YouTube-reeks The Jonny Smith Late Brake Show echter op pad met een aftandse aanhangwagen en twee oude zetels. Die ploft hij neer bij een centrale gast met een passie voor wagens, zoals Chris Harris er een ten voeten uit is. Jawel, de racende journalist die een sprong in het ongewisse maakte door een hoofdrol in Top Gear op zich te nemen. Dat leverde hem initieel bakken kritiek op, zodat ook hij aan die keuze en zichzelf begon te twijfelen.

Uit het wagenpark van Chris Harris zijn met name zijn M2 CS, 991 GT3 Touring en 512 TR gekende parels. Minder bekend is dat de beste man ook erg gehecht is aan enkele schuurtjes vol met voornamelijk oud Frans spul. Geen glitter en glamour van strakke ‘garagepaleizen’ met loungeruimtes en supercars, maar simpelweg elementaire gebouwtjes die de regen weghouden van de oude k(n)arren. De huur van de schuurtjes kost hem jaarlijks meer dan de totale waarde van de wagens, en toch kan hij deze voertuigen niet laten gaan. Een interessant portret van een man met het autohart op de juiste plek.

MEER LEZEN:

Chris Harris groet DRIVR op evo.co.uk!

LuisterTip: Collecting Cars Podcast met Chris Harris

Video: Chris Harris Drives – (Original) Mini Cooper S op Goodwood