Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Jf3YMaf0ATc

De documentaire Queen Of Speed belicht de carrière van Michele Mouton, de meest succesvolle vrouwelijke pilote die de rallysport ooit heeft gekend. Nadat ze in 1975 als co-pilote haar eerste stappen in de rallysport zette, kroop ze al snel zelf achter het stuur. Zelden was die positieswitch zo terecht, want binnen enkele jaren tijd schopte ze het tot fabriekscoureur bij Audi.

Aan de zijde van Hannu Mikkola, zou ze in haar debuutjaar bij Audi al een eerste grote overwinning boeken in San Remo. In 1982 deed ze er nog een schepje bovenop, door te winnen in Portugal, Brazilië en Griekenland. Op die manier wist Mouton de titel van vice-wereldkampioene binnen te halen, net achter de legendarisch Walter Röhrl. De jaren daarop namen de resultaten wat af, al bleef ze nog steeds actief als fabriekspilote bij Audi Sport.

In 1985 schreef ze geschiedenis door de Pikes Peak International Hill Climb op een overtuigende manier te winnen met Audi, en in het proces ook het algemeen baanrecord te verbeteren. Ondanks deze topprestatie, was het haar laatste jaar bij Audi. In 1986 stapte ze over naar Peugeot, en betwistte het Franse rallykampioenschap. Opnieuw schreef ze geschiedenis, door als eerste vrouwelijke pilote een groot rally kampioenschap te winnen.

Met de ban van de Group B-monsters, hing Mouton in 1987 haar helm aan de haak. In 1988 richtte ze het internationaal motorsport evenement “Race of Champions” op, ter nagedachtenis van haar voormalige rivaal in het WK rally, Henri Toivonen. Mouton werd de eerste president van de FIA ​​Women & Motor Sport Commission in 2010, en de FIA-manager in het World Rally Championship in 2011. In datzelfde jaar werden Mouton’s prestaties door de Franse president Nicolas Sarkozy erkend, door haar de benoemen tot ridder van het Legioen van Eer.

Het was niet meer dan logisch dat er vroeg of laat een eerbetoon in de vorm van een knappe documentaire zou verschijnen. Vorig jaar werd, tijdens de 50e International Emmy Awards, de documentaire Queen Of Speed zelfs bekroond met een Emmy voor de beste sportdocumentaire. En die docu staat nu integraal te bekijken op Youtube, een niet te missen kans voor elke liefhebber van het genre. Of dat genre nu rally, auto’s of gewoon goede filmografie is.