Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Bij een nieuwe website horen nieuwe rubrieken. ‘Buiten de Rijlijn’ is er zo één, die we jullie voortaan elke zaterdag presenteren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze mooi lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat de boog niet altijd gespannen kan staan en er ook eens iets anders als pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

The Magnificent Eleven – Wikipedia

magnificent elevenAls fotograaf bij DRIVR hang je soms wel eens uit een rijdende auto, of begeef je jezelf net achter de vangrail op de Raidillon. Niet altijd honderd procent veilig, maar er bestaan fotografen die veel grotere risico’s nemen om hun beelden te kunnen schieten. In zodanige mate zelfs, dat ze er wereldberoemd door geworden zijn. In 1944 begaf oorlogsfotograaf Robert Capa zich onder de Geallieerden tijdens de landing op Omaha Beach, overleefde de Duitse kogelregens, en schoot terloops ook nog elf foto’s. De beelden zijn misschien niet van de beste kwaliteit, maar laten we eerlijk zijn: gezien de omstandigheden is het een kleine wonder dat er überhaupt iets op zijn rolletje stond.

– Bert Claes, Fotograaf

WK Voetbal als propagandadroom – EOS

world cupJe moet net uit je grot zijn gekropen als je nog niet van het WK voetbal hebt gehoord. In iedere krant of reclamefolder is wel een Rode Duivel te spotten. Zelfs EOS kon niet achterblijven en publiceerde een artikel erover. Ze gooiden het wel over een andere boeg en bekijken het WK als “de ultieme propagandadroom van elk totalitair regime”. Voorbeelden uit de geschiedenis worden geprojecteerd op huidig organiserend land, Rusland. Spoiler alert: volgens hun bronnen ziet het er niet naar uit dat Poetin dezelfde resultaten zal behalen als zijn Italiaanse en Argentijnse collega’s indertijd.

– Freek Temse, Freelancer

Rodsmith motorcycles’ custom moto guzzi dustbin racer – DESIGNBOOM

rodsmithAl gehoord van Craig Rodsmith? De Amerikaan met Australische roots bepotelt motorfietsen sinds 1970. Het resultaat zijn steeds unieke stukken, die volledige handgemaakt zijn. Een van zijn creaties passeerde onlangs mijn scherm, en lijkt me meer dan de moeite waard om hier even te delen. Gebaseerd op een 1969 Moto Guzzi Eldorado boetseerde hij een dustbin racer, inclusief gekietelde V-twin dankzij een eigenhandig ontworpen turbo.

– Dieter Verschaeve, Freelancer

HUNTING FOR VINTAGE WATCHES IN TOKYO – Worn & Wound

vintage watches tokyoHoewel Zwitserland algemeen aanzien wordt als het mekka van de horlogecultuur moeten de Japanners niet veel onder doen. Nieuw, maar vooral ook tweedehands vind je in Tokio een uiterst divers  aanbod dat uitblinkt in kwaliteit én kwantiteit. Alleen moet je deze winkeltjes wel zien te vinden. Worn & Wound geeft ons alvast een boeiende introductie van de meest interessante plekjes in de Japanse hoofdstad.

Pieter Ameye – Coördinator

How special paint on the hood of World War II Jeep protected soldiers’ lives – Foxtrot Alpha war paint

De bruine verf die de “invasion star” op de motorkap van Jeeps uit WO2 accentueerde, had meer dan een louter decoratieve functie. De verf, M5 Liquid Vesicant Detector Paint genaamd, of vloeibare, blaartrekkende detectieverf in mooi Nederlands, kleurde rood als het in contact kwam met bepaalde chemische stoffen, mosterdgas in het bijzonder. De verf moest steeds zichtbaar zijn voor de bestuurder en tweemaal per jaar vernieuwd worden. Het is echter de vraag of er op die manier levens gered zijn want hoewel de Nazi’s wel degelijk chemische wapens gebruikten, werden deze voornamelijk ingezet in de concentratiekampen, niet op het slagveld zoals in WO1.

– Koen De Beer, Freelancer