Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
yx-4dwEkr74

De BMW E30 M3 Group A in de rally, we krijgen er maar geen genoeg van. Vandaag nemen we jullie nogmaals mee naar de Manx Rally, editie 1990 deze keer.

We kijken zelf meermaals per jaar terug naar de beelden van Patrick Snijers tijdens de Manx Rally anno ’88 – en dat om meerdere redenen. Ten eerste omdat mens en machine zelden zo in harmonie waren met elkaar, ten tweede omwille van die iconische E30 M3 en het bijbehorend (aanzuig)geluid bij 9.500 tpm! En tot slot, omwille van de uitzonderlijk prestatie van onze landgenoot. Slechts een handvol buitenlanders wist deze rally ooit te winnen en Snijers was zelfs de enige tout court die wist te winnen met die atmosferische en achterwielaangedreven E30 M3. Immers, zowel het jaar voordien (1987) als de twee daaropvolgende jaren (1989 en 1990), ging de turbogeblazen Ford Sierra RS Cosworth met de bloemen lopen.

De beelden die we jullie vandaag tonen, komen uit het laatstgenoemde jaar: 1990. We volgen de M3 van Bertie Fisher, een Noord-Ierse rallypiloot, terwijl die over de slingerende wegen van Isle of Man dartelt. Bertie vecht hevig, met hier en daar een schoonheidsfoutje tot gevolg, maar kan niet verhinderen dat een turbogeblazen Cossie 4×4 met de overwinning gaat lopen. Ook plaatsen drie en vier werden bezet door – dit keer – achterwielaangedreven Cossies.

Rallyheld

Fisher verging het finaal minder goed. Net als die andere rallyheld, Colin McRea, zou ook hij in een helikopterongeluk om het leven komen – met zoon en dochter – en dat op amper vijftigjarige leeftijd. De Manx Rally bestaat vandaag de dag nog steeds, al heet die tegenwoordig ‘Rally Isle of Man’ en maakt de rally geen deel meer uit van het Europese kampioenschap.

MEER LEZEN

In het spoor van Thierry Neuville tijdens Wales Rally GB

De Alpine A110 gaat opnieuw rallyen

Officieel: Abarth 124 Rally Tribute