Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Midden jaren 1970 produceerde Bertone een reeks geschenk-uurwerken voor Lancia Stratos-kopers. Dit is het relaas van een eenvoudig LED-horloge dat stiekem uitgroeide tot een heus collector’s item.

Over de Lancia Stratos zijn al heelder bibliotheken geschreven, terwijl er over het bijhorende horloge maar weinig bekend is. Vast staat dat het kleinood nooit voor de groothandel bedoeld was, maar als geschenk diende voor de gefortuneerde kopers van zo’n Bertone-special. De coachbuilder koos begin jaren 1970 voor de toen revolutionaire LED-technologie, om het futuristische karakter van de Lancia Stratos te onderstrepen. En het moet gezegd: zelfs een halve eeuw later ziet het polshorloge er nog altijd cool uit, net als de wagen die erbij hoorde.

Bertone Stratos LED Watch

Bertone Stratos LED Watch Bertone Stratos LED Watch

Knopje duwen

Voor zover bekend stond Nuccio Bertone persoonlijk in voor het design van de Stratos Watch, leverde Huges Aircraft de n.206 LED-module en werd het geheel initieel geassembleerd door Buler en later door Dugena – respectievelijk een Zwitsers en een Duits horlogehuis. Daarnaast zou Bertone nog voor een tiental andere horlogedesigns hebben getekend in dezelfde periode, gaande van klassieke kwartsuurwerken tot digitale LCD-exemplaren. Wat het verschil dan is met de LED-module van de Stratos Watch? Dat je daarbij nog op een knopje moet duwen om de tijd of de datum af te lezen, vermits de batterijtjes destijds nog niet in staat waren om de diodes constant te doen oplichten.

Bertone Stratos LED Watch

Bertone Stratos LED Watch Bertone Stratos LED Watch

Naast de zwarte uitvoering met PVD-coating bestond er ook een ongespoten exemplaar in gepolijst metaal, allicht met een iets ander bandje. Hoeveel exemplaren er precies van elk geproduceerd zijn, is nooit vrijgegeven. We zouden ervan uit kunnen gaan dat er zeker zoveel Stratos Watches gemaakt werden als er auto’s werden afgeleverd (492 dus), maar ook dat is niet zeker. En aangezien Bertone alweer zes jaar geleden failliet ging en de inboedel per opbod werd verkocht, valt dat haast niet meer te traceren – als er al überhaupt een archief van bestond.

Bertone Stratos LED Watch

Twee alternatieven

Om anno 2020 nog een werkend exemplaar in originele staat te vinden, ga je dus veel geduld en nog meer geluk moeten hebben. De laatste keer dat er eentje op Ebay verscheen, was in 2017. Bovendien ging het daarbij niet om het gegeerde zwarte exemplaar, maar om een zilverkleurige editie zonder doos of bijhorende extra’s. Dat stuk (waarvan je hierboven foto’s kan zien) verkocht toen nog voor een magere 430 $, terwijl er vandaag allicht het drie- tot viervoudige voor wordt geboden.

Bertone Stratos LED Watch Bertone Stratos LED Watch

Wie daar het geduld niet voor heeft, kan altijd uitwijken naar de gelijkaardige Bulova Computron die ook voor DRIVRs werd geconcipieerd en vorig jaar werd heruitgegeven. Dit jaar kwam daar ook nog een reissue van de Hamilton Pulsar bij, die Roger Moore in de 007-film Live or let Die droeg. Al bij al dus nog keuze te over op het gebied van coole LED-horloges met een octaaninsteek!

MEER LEZEN

De allereerste New Stratos zoekt een nieuwe thuis

De Lancia Stratos is de perfecte trouwauto

Gespot: De horloges van de Brussels Motor Show