Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
tRhNylVZf2M

Weinig productiewagens hebben zulk een iconische link met de autosport, als de Lancia Delta. De meest bekende uitvoering moet wel de Integrale zijn, die er in 1987 kwam om deel te kunnen nemen aan de Group A klasse in de rallysport. De Group A was een nieuw serieproductie gebaseerd platform, dat de ondankbare taak had de Group B-monsters in het wereldkampioenschap op te volgen. Lancia was met de Delta S4 ook al één van de grote spelers geweest in dat machtige Group B-tijdperk, maar ook aan dat reglement waren homologatie voorwaarden verbonden.

De organisatie eiste 200 productiemodellen, gebouwd binnen een tijdspanne van maximaal 1 jaar. De FISA kwam ze persoonlijk tellen, dus er was werk aan de winkel. In samenwerking met Abarth, werd een buizenframe uit CroMoly staal ontworpen, gedrapeerd in een body gebouwd uit fiberglass clamshells. Zo was de achterkant van de hatchback één grote clam, die gemakkelijk verwijderd kon worden voor optimale servicing. De body behield visuele verwantschap met de originele Delta, maar de verhoudingen waren compleet in functie van de packaging van een Group B rallymachine.

Net zoals zijn rallybroer, kreeg de Stradale een 1,759 cc DOHC 16-klepper met Volumex Supercharger en KKK Turbocharger aangemeten in midden motor configuratie. Voor de straatversie werd het beest getemd tot 250 pk, maar via de retrofit Potenziato upgrade, kunnen er ook 300 paarden ontgrendeld worden. Het relatief beperkt vermogen kwam er niet omwille van de veiligheid, maar wel om turbolag ook in de laagste toertallen in de kiem te smoren. Het vermogen werd overgebracht naar de vier wielen, via een manuele transaxle bak met vijf versnellingen.

Hoeveel exemplaren er van de 200 vandaag nog bestaan weten we niet, maar veel straat geregistreerde Stradale’s zijn er niet bekend. Zeldzame homologatie specials komen uiteraard met een prijskaartje, en al zeker als ze Italiaanse volbloeden zijn. In 2018 werd nog een exemplaar geveild voor 423,000 US dollar, omgerekend 389.000 euro. Tegenwoordig mag je eerder een half miljoentje uit je broekzak opdiepen. Slik.