Share a little biographical information to fill out your profile. This may be shown publicly.

 

We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

In het weekend durven we al eens van de ideale rijlijn af te wijken, gewoon omdat de boog niet altijd gespannen kan staan. Geniet daarom van deze luchtige lees-, luister- en kijktips die we ook in 2020 wekelijks zullen serveren.

In Buiten de Rijlijn vind je uitzonderlijk geen content van het DRIVR-team, maar externe URL’s die ons tijdens de week zijn opgevallen. Omdat ze goed lezen, of er knap uitzien. Omdat we ze met jullie willen delen, maar liefst in hun originele vorm. En vooral omdat er ook eens iets anders dan pure autocontent op DRIVR mag verschijnen.

Volkswagen Diesel Scandal – American Scandal by Wondery

American Scandal is een podcast van Wondery die – je raadt het nooit – verschillende schandalen uit de Amerikaanse geschiedenis belicht. De Hare Krishna moorden, de milieuramp met de olietanker Exxon Valdez en het Tuskegee-syfilisonderzoek waarbij 399 zwarte Amerikanen omkwamen. Het zijn slechts enkele van de vele onderwerpen. Dit jaar voegt de podcast er ook een autoschandaal aan toe, meer bepaald het dieselschandaal dat ondertussen vijf jaar geleden aan het licht kwam maar nog altijd nazindert met tal van rechtzaken en veel imagoschade voor VW en co. tot gevolg.

– Freek Temse, Freelancer

Integrale Discobar Galaxie DJ-sessies – Soundcloud.com

Wie kent ze niet, het olijke DJ-trio uit het Leuvense dat al sinds 1990 fuiven plat speelt. Het zelfverklaarde Gevaar van de Discoba(a)r bestaat uit DJ Bobby Ewing (Jimmy Dewit), DJ Lars Capaldi (Frank Somers) en DJ Loveboat (Adriaan Van den Hoof) die de pannen overal van het dak spelen met een vette – en soms al even ludieke mix – van alles en nog wat. Verzamelplaten met hun favoriete nummers, die bestonden al. Maar integrale DJ-sessies van op de radio en ten velde? Wel, die staan sinds een jaartje gecompileerd op het audioplatform Soudcloud.com – net zoal ze destijds de ether in gestuurd werden op StuBru en elders!

– Ken Divjak, Oprichter

This superyacht is designed to vanish in the water – CNN.com

In tegenstelling tot de meeste superjachten is HIDE ontworpen om net niet op te vallen. Het idee erachter is om de nadruk te leggen op de omgeving. De jacht zou grotendeels worden vervaardigd uit spiegels, zo wordt het effect van op te gaan in het water gecreëerd. Verder wordt er ook gebruik gemaakt van zonnepanelen en gerecycleerde materialen, daardoor wordt de cruciale omgeving behouden en gerespecteerd. Er zijn nog geen concrete plannen voor de productie, en met de coronacrisis is het de vraag wanneer deze superjacht te water zal kunnen gaan.

– Helen Goossens, Freelancer

Howard Hughes XF-11 crash – latimes.com

In 1945 kreeg luchtvaartsymbool Howard Hughes de kans een nieuw verkenningstoestel voor de Amerikaanse luchtmacht te ontwerpen. Een grote kans voor de Hughes Aircraft Company, want als het prototype de tests succesvol kon afronden, stond er een groot contract op hem te wachten. De eerste testvlucht met de experimentele XF-11 zou hem de nodige publiciteit gaan bezorgen, maar niet bepaald op de juiste manier. Toen het tandwielmechanisme op één van contra-roterende propellers het begaf, stortte hij in ware Hollywood-stijl neer tussen de huizen van Beverly Hills. Filmtip: dit incident komt uitgebreid aan bod in de steengoede Scorsese-prent “The Aviator”.

– Bert Claes, Fotograaf

Meld opmerkelijke stadsnatuur! – Onze Natuur

De website Onze Natuur is op zoek naar beelden van unieke natuurfenomenen in de stad. Ze hopen tegen 2022 genoeg materiaal verzameld te hebben voor een documentaire op Canvas en doen daarom een oproep aan iederen met een hart voor de natuur om die beelden door te sturen. Vanwege het coronavirus hebben ze nu minder eigen mensen beschikbaar maar worden er wel meer dieren gespot in stedelijk omgevingen. Een fotosafari in eigen stad of dorp, waarom ook niet?

Koen De Beer, Freelancer

Cocaïne Cowboys – Dailymotion.com

cocaine cowboysZelfs 4 à 5 decennia na datum spreekt de waanzin van de Miami Drug Wars nog altijd tot de verbeelding. Gevoed door de waanzinnige verhalen en lugubere anekdotes van drugsrunners en -dealers en hun schier oneindige hoeveelheden cash, transformeerde het eens zo rustige Miami zich in ijl tempo om tot drugs- en cocaïnehoofdstad van de wereld. Vooral de periode waarin het witte poeder onder de radar van de DEA en andere Amerikaanse overheidsinstanties wist te blijven tart alle verbeelding. De documentaire Cocaine Cowboys neemt je terug mee in de tijd en vertelt het verhaal vanuit het standpunt van Jon Roberts en Mickey Munday. Twee spilfiguren die zich jarenlang vogelvrij waanden en samen honderden tonnen cocaïne naar de VS gesmokkeld hebben. En op hun beurt de inspiratie waren voor cultseries en -films zoals Miami Vice en Scarface.

– Pieter Ameye, coördinator

MEER LEZEN

Buiten de rijlijn week 13: De nijlpaarden van Pablo Escobar, een podcast over succesvol ondernemen en horrorverhalen van twee zinnen

Buiten de rijlijn week 12: Hoe automerken meehelpen aan de coronacrisis, de generale repetitie voor mars en Schumacher’s horlogepassie

Buiten de rijlijn week 3: De Huey show, minder lang in de file en de laatste vraag van de mensheid